Gradovi i općine 24.02.2018. 09:09. Zadnja izmjena: 24.02.2018. 09:10.

Tupkovski ipsilon

Mario Zadravec iz Tupkovca: Je li kucnuo čas da izađemo iz blata?

Mještani Tupkovca, naselja u općini Gornji Mihaljevec, još i danas, u 2018. godini, žive u šumi, bez asfalta i rasvjete. I nije riječ o naselju vikendaša; ovdje se živi. Riječ je o osamdesetak duša, u kućama "razbacanim" u brijegu. Stoga je s velikim zanimanjem dočekana informacija da bi Europa mogla (trebala) platiti asfaltiranje tzv. tupkovskog ipsilona.

- Zbog šljunčanih puteva ljeti je ovdje silna prašina, gušimo se. A čim padne kiša ili snijeg, gacamo u blatu. Još se sjećam kako smo kao djeca, hodajući prema školi, navlačili na noge najlonske vrećice. Doduše, danas djecu vozimo do autobusnog stajališta u Vugrišincu. Ali i za naša vozila ovo je prava avantura. Čuli smo da je odobren projekt, asfaltiranja; sad još to treba realizirati. Već je vrijeme, a nakon toga možda dobijemo i rasvjetu u ovoj mračnoj šumi - ispričao nam je 36-godišnji Mario Zadravec. U Tupkovcu je rođen te je u kući, iznad oca Stanka, i on zasnovao obitelj. Bavi se stočarstvom, ima 30-ak holštajnki za mlijeko.

POTPISAN UGOVOR

Općinski načelnik Goran Lovrec kaže da vjeruje u početak radova ove godine. U četvrtak, 8. veljače u Zagrebu je potpisao ugovor prema kojem stiže 2,75 milijuna kuna - EU sufinancira 85, a RH 15 posto.

- Konzultantska kuća u suradnji s Općinom raspisat će natječaj.  Nadam se radovima ove godine, no, znate da to ovisi o natječaju i eventualnim žalbama... Tupkovcu silno treba asfalt. Kad se kod mene, u Gornjem Mihaljevcu asfaltiralo, ja sam još išao u osnovnu školu. Previše je obećanja dano mještanima Tupkovca, još od osnutka Općine. To je nezamislivo u današnje vrijeme. Snijeg je počišćen, ali do Martinuševca se teško prolazi - kaže načelnik Lovrec.

Tupkovski ipsilon bit će dugačak 3,3 kilometara. Nakon mostića u kotlini uspinjat će se do šumskog raskrižja, odakle će se granati prema Martinuševcu i Železnoj Gori.