Gradovi i općine 19.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

NAKON AKTUALNOG SATA - RASPAO SE KVORUM

MARTINSKA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA DONJEG KRALJEVCA

Ukupno petnaest točaka dnevnog reda predvidio je za IV. sjednicu Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca (u srijedu, 11. studenoga) predsjednik Josip Mlinarić, no prije nego je sjednica uopće počela – riječ je zatražio vjećnik Zlatko Lovrenčić i prigovorio:
- Upozoravam da, prema našem poslovniku, opet nismo dobili na vrijeme materijale za sjednicu najmanje pet dana prije održavanja sjednice, pa se nismo mogli pripremiti...
Predsjednik vijeća i stručna služba brojili su dane od upućivanja poziva poštom i dokazivali da je sve uredno obavljeno, pa se ipak krenulo sa sjednicom, uz posebno glasanje o dnevnom redu jer se (čemu je Z. Lovrenčić najvše prigovarao) dodalo dvije točke koje nisu bile najavljene u pozivima.
No, sjednica ipak nije održana. Nakon aktualnih 30 minuta za vijećnička pitanja, na početku podnošenja izvješća o rezultatima IV. Međunardonog voćarskog sajma, Zlatko Lovrenčić je ustao, ponovio da se nije imao vremena pripremiti za sjednicu zbog kasne dostave materijala, te krenuo van iz vijećnice, a pridužili su mu se Dragutin Vugrinec i Laura Bunc čime je srušen kvorum, pa je sjednica prekinuta.
Tako je za nastavak sjednice (kada se zakaže) ostao za raspravu niz važnih pitanja – od izvješća o reviziji proračuna i financija općine do izvješća o izvršenju prgrama građenja komunlane infrastrukture.
Vladajuća većina, koliko se dalo vidjeti, takvim raspletom nije bila previše pogođena ni razočarana, samo im je proslava Martinja počela nešto ranije nego su inače planirali. (MB)

AKTUALNI SAT

Zlatko Lovrenčić pitao je planira li i može li Općina – za starije ljude koji imaju problema pri odlasku liječniku u Donji Kraljevec - organizirati kakav prijevoz jer, prema njegovim informacijama, to bi se u dvosmjenskoj vožnji dalo organizirati za petstotinjak kuna tjedno.
Načelnik Zlatko Horvat izračunao je odmah da bi to bilo 2.000 kuna mjesečno ili 24.000 kuna godišnje, a Općina se i s prijevozom učenika već muči u besparici.
Ljubomir Novak primijetio je da bi možda jedno od rješenja bilo otvaranje ambulante u Hodošanu, a Josip Mlinarić rekao je da bi organizaciju primarne zdravstvene zaštite trebao ozbiljno razmotriti kao posebnu temu. Dragutin Vugrinec predložio je da se pripremom materijala za takvu raspravu bavi Socijalno vijeće.
Z. Lovrenčić prozvao je načelnika Z. Horvata zbog toga što nije podnio izvješće o svom radu krajem rujna, kako je obećao vijećnicima, no načelnik je najavio – računajući prema obvezama koje mu nameće zakon – da će izvjšće podnijeti u ožujku iduće godine te podsjetio Lovrenčića da su bili izbori i da se obveze (podnošenje izvješća dva puta godišnje) računaju od početka novog mandata.
Dragutin Pavlić interesirao se što se proračunski priprema za uređenje Centra dr. Rudolfa Steinera, pitao što zapravo Općina od tog centra ima. Ta je tema interesirala i druge vijećnike, pa uz načelnu podršku ideji i razjašnjavanje da su osnivači centra Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec te da Centar ima svoje upravno vijeće – zaključeno je da se o tome također mora provesti posebna rasprava.
Dragutin Vugrinec pitao je – s obzirom na to da se primiče kraju gradnja kanalizacije i vuče već novi asfalt – jesu li poduzete mjere da se naknadnim priključivanjima na infrastrukturu ne kopa po novouređenim ulicama.
Načelnik Z. Horvat vijećniku je odgovorio da se od kućanstva do kućanstva mobiliziralo ljude na pravovremeno priključenje na sve vodove, a tamo gdje to nije bilo moguća odmah izvučeni su svi vodovi za priključenje izvan pojasa asfalta.
Ivan Markati, potpredsjednik Vijeća, prigovorio je zbog slabog obavještavanja vijećnika, a i građanstva u Općini te primijetio da u novinama ima više gljiva nego bagera koji rade u Općini Donji Kraljevec.
Načelnik Z. Horvat vješto je parirao Markatiju primjedbom da svi znaju gdje je Općina (posebno vijećnici) te da uvijek mogu dobiti sve informacije, samo ako se interesiraju, te da treba razumjeti da javni mediji ne mogu jednu te istu sliku s istog gradilišta svaki tjedan objavljivati kao novost.

Izvor: 2847