Gradovi i općine 05.05.2018. 17:35. Zadnja izmjena: 06.05.2018. 22:25.

Čakovec

McDonalds i teniski tereni Franjo Punčec glavna tema u Gradskom vijeću Čakovca

S 11 glasova ZA, 7 protiv i dva suzdržana vijećnici Gradskog vijeća Čakovca usvojili su odluku o izradi VII. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana. Dan kad je održana zadnja sjednica - 26. travnja - ostat će upamćen kao dan kad su investitori dobili zeleno svjetlo da grade višestambene i poslovne zgrade u srcu Čakovca – na prostoru teniskih terena Franjo Punčec i sportskom igralištu Macanovog doma. Gradonačelnik je ovaj potez pokušao opravdati inicijativom Teniskog kluba Franjo Punčec za preseljenjem, objasnivši da „balon” u kojem tenisači igraju u zimskim mjesecima nije pogodan.

Tereni bi se premjestili kod SRC-a Mladost te bi ondje uz adekvatnu dvoranu dobili čak osam terena, umjesto dosadašnjih šest. Postojeći objekt i dva sportska terena pretvorila bi se u memorijalni centar i muzej Franje Punčeca, dok je za preostali dio iskazan interes za stambenu izgradnju.

Osvrnuo se i na prostor rukometnog igrališta u sklopu Macanovog doma za koji je Grad primio pismo od investitora – McDonaldsa.

- Tri puta smo već razgovarali i voljni su ga kupiti. Mora vam biti drago što McDonalds želi doći u naš grad jer oni ne idu u gradove ispod 35 tisuća stanovnika, a mi imamo 28 tisuća, ponosno je naglasio gradonačelnik te dodao kako slijedi i javna rasprava.

Prenamjena javnih zemljišta nije dobro sjela sjela oporbi koja se grčevito borila urazumiti vladajuće. Najglasniji među njima bio je nezavisni vijećnik Predrag Kočila koji je dan prije sjednice Vijeća sazvao konferenciju za medije upravo na tu temu, ponukan istupom Udruženja hrvatskih arhitekata koji su također iskazali neslaganje s promjenama. - Očito nismo na istoj valnoj duljini. Ti objekti dio su povijesti Čakovca i to ćemo pretvoriti u kamen i beton. Prvo ćemo prenamjeniti zemljišta, dozvoliti gradnju i tek onda ćemo razgovarati o tome? Kakav je to redoslijed?, upitao je Kočila. S njim su se složili i HNS-ovi vijećnici Josip Varga i Ljerka Cividini, Josip Zorčec (HRAST) i Aleksandar Makovec (HDZ) koji je naslikovitije opisao situaciju.

- Protiv sam toga da se javne površine prenamjene jer se jednom izgubljen javni prostor više ne može vratiti. Nemam ništa protiv preseljenja teniskih terena. Ta lokacija je već 25 godina rezervirana za tenisače, ali oni to nisu htjeli. Uzurpirali su prostor na kojem se sad nalaze, ali to nam je odgovaralo jer su čuvali to područje od drugih predatora. Ne bih htio da dođu drugi predatori i oni fčuknu dio te vrijedne parcele. Taj prostor isto kao i Macanov dom mora ostati javne namjene, naglasio je Makovec.

Badava je oporba uvjeravala četu poslušnika s druge strane stola. Oni i dalje u cijeloj priči nisu vidjeli ništa sporno – što je uistinu zanimljivo obzirom na njihovu educiranost. Liječnica Andreja Marić (SDP) proslavila se izjavom „nigdje ne vidim da piše da će se graditi zgrade”, a bivši je župan Ivica Perhoč (SDP) konstatirao da  odluka ne znači nužno da će i biti provedena (?!).

Hoće li ovo biti dovoljno da se građani (napokon) pobune?