Gradovi i općine 23.06.2020. 10:12. Zadnja izmjena: 23.06.2020. 10:13.

Ponos međimurske prirode

Med dvemi vodami: Otvoren Centar za posjetitelje u Križovcu

Svoja vrata svečano je otvorio Centar za posjetitelje u Križovcu koji je zahvaljujući projektu „Med dvemi vodami“ postao središte promicanja posebitosti prirodne baštine Međimurja.

Više od četvrtine Međimurja dio je Regionalnog parka Mura-Drava, prvog regionalnog parka u Hrvatskoj koji obuhvaća izuzetne prirodne vrijednosti tokova rijeka Mure i Drave, a UNESCO je ovo područje proglasio Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav. Centar za posjetitelje u Križovcu nalazi se 60 metara od područja Regionalnog parka Mura-Drava te predstavlja njegovu ulaznu točku, ali i sjedište Međimurske prirode – javne ustanove za zaštitu prirode koja je zaslužna za osmišljavanje projekta „Med dvemi vodami“ vrijednog 12 milijuna kuna.

Projekt je građen oko Centra za posjetitelje u Križovcu, kako je istaknula voditeljica projekta Ana Kralj, a na njega se nadovezuju još dvije projektne aktivnosti – Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu te Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martina na Muri.

Zgrada u kojoj se nalazi Centar bila je dom lugara vlastelina Feštetića, a dugi niz godina u njoj bila smještena područna škola. Brojnih dogodovština i uspomena nastalih u tadašnjoj školi u Križovcu, prisjetio se  Mladen Grubić, jedan od posljednjih učitelja koji su u njoj radili. Točno 30. lipnja ove godine bilježit će se 44 godine od zatvaranja škole, nakon čega je zgrada bila neiskorištena. No, danas je ona u potpunosti obnovljena i obogaćena sadržajima te je u njoj smješten jedan od najmodernijih centara za posjetitelje u Europi.

Prije 13 godina Međimurska priroda – javna ustanove za zaštitu prirode odlučila je smjestiti svoje prostore upravo u Križovcu i tada je započela ova lijepa priča. Prvih koraka prisjetio se ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub: „Svaki početak je težak, a naš je bio izrazito izazovan. Zahvaljujući velikoj podršci tadašnje lokalne vlasti, a ponajviše tadašnjoj predsjednici Mjesnog odbora Križovec, Danici Kovačić koja je podržala razvoj Javne ustanove i darovala nam ovu nekretninu, danas smo uspješno priču priveli kraju.“

Centar za posjetitelje u Križovcu predstavlja ključnu točku na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava u Međimurju koja kroz prirodoslovni muzej informira i educira posjetitelje o posebnostima prirodnih vrijednosti između Mure i Drave te ih priprema na doživljaje koji ih očekuju prilikom boravka u zaštićenim područjima. Ovaj muzeološki dragulj prožet je ljubavlju prema međimurskoj prirodnoj baštini i potrebom očuvanja međimurske prirode. U prizemlju zgrade Centra dvije su moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te suvremeno tematsko dječje igralište nazvano Rječica. Stručni djelatnici Međimurske prirode provode tematske radionice za predškolske i školske skupine u samom Centru, ali i na terenu u Križovcu i Žabniku, a posjetitelji dobivaju uvid u zanimljivosti međimurskog zaštićenog područja kroz prizmu zašite prirode.

„Velik je ovo dan za Međimursku županiju jer malo koja regija se može pohvaliti ovakvim projektom. Naše Međimurje karakterizira pravo prirodno bogatstvo koje moramo dobro čuvati te tu ljubav prema prirodi moramo prenositi na mlađe generacije.“, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Mnogi su pridonijeli realizaciji novootvorenog muzeološkog dragulja, pa je svečanost otvorenja bila prilika da se zahvali svima koji su dio razvoja Centra za posjetitelj „Med dvemi vodami“. Svečanosti se odazvao pomoćnik ministra za zaštitu prirode u MZOE Igor Kreitmeyer, koji je donio vrijedan poklon – terensko vozilo nužno potrebno za rad Centra. Otvorenju su nazočili saborska zastupnica Bernarda Topolko, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, predsjednica Nadzornog odbora Međimurske prirode Dragica Vugrinec te brojni predstavnici kulturnog, društvenog i političkog života Međimurja.

Centar za posjetitelje u Križovcu neće služiti samo za promociju prirodne baštine i odgovornog ponašanja prema zaštićenim prirodnim vrijednostima već je doprinos povećanju turističkih sadržaja Međimurja. Uspostavljena je suvremena turističko-informativna točka, koja će na inovativan način interpretirati i prezentirati lokalnu prirodnu baštinu. Kroz razvoj dopunskih proizvoda, suvenira, kreativnih edukacijskih programa stvorena je dodatna vrijednost Centra, a u sinergiji s edukativno-istraživačkim centrom Matulov grunt u Frkanovcu i eko-stazom Svetomartinska Mura, upotpunit će se originalna i kvalitetna turistička ponuda Međimurja.