Gradovi i općine 03.07.2019. 12:56. Zadnja izmjena: 03.07.2019. 12:58.

Druženje

Međimurci na Danu sela i tradicionalnoj manifestaciji Otvorene kleti u Mađarskoj

U prekrasnom okruženju mađarskih brežuljaka i vinograda na području Kamanovih gorica, u subotu, 29. lipnja u Sumartonu je obilježen Dan sela i održana tradicionalna manifestacija „Otvorene kleti“. Prigodnim govorima manifestaciju su otvorili parlamentarni zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Péter Cseresnyés, načelnik Sumartona Martin Capari, dopredsjednik županije Zala Csaba Bene te zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je tom prigodom posebno istaknuo da se uvijek s veseljem vraća u pomurski kraj: „Veže nas suradnja na brojnim projektima, tradicija i prijateljstvo koje njegujemo dugi niz godina. Veseli me što čuvate svoje korijene i lijepo je čuti hrvatsku riječ i pjesmu. Naša suradnja u ovom pograničnom području primjer je kako trebaju surađivati prijateljski narodi i države na dobrobit svojih građana.“

Uz bogat kulturni i gastro program tom se prigodom, nakon službenog otvorenja, poveo razgovor između dožupana dviju županija i državnog tajnika o daljnjoj suradnji te potrebi što skorije izgradnje mosta Kotoriba-Murakerestur.  

Dan naselja i narodnosti u Fićehazu

Hrvatski tradicionalni običaji slave se i u Fićehazu gdje je Hrvatska manjinska samouprava slavila Dan naselja i narodnosti, a obilježavanju programa odazvali su se parlamentarni zastupnik i državni tajnik u Ministarstvu inovacija i tehnologije Péter Cseresnyés i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.