Gradovi i općine 02.02.2016. 13:41. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Stožer zaštite i spašavanja

Međimurci osluškuju i spremni su za mogući povratak izbjeglica

U velikoj vijećnici Međimurske županije u utorak 2. siječnja održana je peta sjednica Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije, kojoj su prisustvovali predstavnici brojnih službi koje se bave sigurnošću i zaštitom. Pod predsjedanjem načelnika stožera, zamjenika župana Zorana Vidovića, te njegova zamjenika Ladislava Sökea, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, razmotreno je stanje sustava zaštite i spašavanja u protekloj godini. Ujedno su izglasani prijedlozi smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje od 2016. do 2019. godine te prijedlozi plana razvoja sustava civilne zaštite za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

2015. je bila tehnička godina, odrađivali smo aktivnosti po planu i nije bilo većih potreba za intervencijom na terenu. Nije bilo poplava kao 2014. godine, no bili smo spremni za svaku ugrozu. Komunikaciju smo digli na viši nivo. Održali smo i međunarodnu vježbu, u kojoj su lokalne snage po prvi puta nastupile u operativnom smislu. Inače, najveća ugroza koja prijeti Međimurju su dvije rijeke i sliv Trnave. No lani nismo imali prijetećih vodostaja, koji bi išli iznad izvanrednog stanja obrane od poplava.Zoran VidovićNačelnik Stožera zaštite i spašavanja MŽ
- Ni jedan migrant niti na jedan trenutak u Međimurju nije bio ostavljen bez nadzora i sve je proteklo besprijekorno. I dalje budno pratimo situaciju i znat ćemo poduzeti potrebne mjere i radnje - nadovezao se Krunoslav Gosarić, načelnik Policijske uprave međimurske. Vidović je također kazao da su svi dokazali da su spremni za eventualni ponovljeni prolazak izbjeglica kroz Međimurje.