Gradovi i općine 09.01.2019. 23:23. Zadnja izmjena: 09.01.2019. 23:26.

100 godina oslobođenja

Međimurci se prisjetili dr. Vinka Žganca i dr. Juraja Lajtmana

U povodu obilježavanja Spomendana 9. siječnja, izaslanstvo Međimurske županije, općine Vratišinec, grada Preloga, Muzeja Međimurja te Zrinske garde, uz nazočnost brojnih mještana, građana i predstavnika javnog života, položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu, te dr. Juraja Lajtmana u Prelogu.

Odanost prema svojoj domovini i Vratišincu zapisana kroz narodne pjesme i običaje, najbolji je prikaz dr. Vinka Žganca.  Nakon što je Međimurje napokon vraćeno Hrvatskoj, uspostavljena je hrvatska vlast, a dr. Ivan Novak imenovan Kraljevskim povjerenikom za Međimurje. Velika narodna skupština, održana 9. siječnja 1919. na trgu ispred čakovečke crkve Sv. Nikole, sa macinečkim pjevačkim zborom i Vinkom Žgancem, sa deset tisuća oduševljenih Međimuraca. Ali, za Međimurje tek predstoje izazovi. Puno je siromašnih, bolesnih i gladnih… Pred Novakom i njegovim suradnicima su nove bitke, i nacionalne i socijalne. Tako je već u prvoj godini organizirana uprava, u škole dovedeni hrvatski učitelji, u Čakovcu pokrenut list na hrvatskom jeziku, Međimurske novine, te se posebna pažnja posvećuje kulturnom životu. ...

Spomendan je obilježen i u Prelogu, gdje su gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek uz prisustvo potpredsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutina Glavine, zamjenika gradonačelnika Zdravka Kvakana i gradskih vijećnika, položili vijenac na grob Juraja Lajtmana, svećenika, pisca i vođe međimurskih intelektualaca i narodnog borca hrvatskog naroda. - Drago nam je i da je Grad Prelog dio ovog obilježavanja. Međimurska gruda je i hrvatska gruda. Ovdje se hrvatski barjak ponosno gleda i ponosno se stoji uz njega. Bit će tako zauvijek, riječi su preloškog gradonačelnika Ljubomira Kolareka.