Gradovi i općine 09.01.2019. 23:13. Zadnja izmjena: 09.01.2019. 23:18.

Spomendan

Međimurje obilježilo 100 godina najvećeg dana svoje povijesti

Nakon 450 godina obilježavanja Sigetske bitke te brojnim obilježavanjima značajnih događaja za povijest našeg kraja, Međimurje je obilježilo i 100 godina najvećeg dana svoje povijesti - Spomendan odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenje matici zemlji.

Ispisane su mnoge stranice povijesti, a 9. siječnja 1919. godine, jedan je od najvažnijih datuma cjelokupne međimurske povijesti. Obilježavajući stotu obljetnicu Spomendana  „Dan kad je donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i 100. obljetnica odcjepljenja od mađarske države i pripojenja matici zemlji“, jučer, 9. siječnja u prijepodnevnim satima položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, po mnogima jednog od najzaslužnijih Međimuraca prilikom oslobođenja.

Repliku originalnog spomenika izradio je akademski kipar Mihael Štebih u kiparskoj radionici Frane Kršinića, a svečanost otkrivanja spomenika svojim nastupom oplemenili su Henrik Šimunković i Blanka Tkalčić. Program je vodio Dejan Buvač. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici grada Čakovca, Međimurske županije, Družbe braća hrvatskog zmaja, Zrinske garde.

Svečanost obilježavanja nastavila se misnim slavljem u čakovečkoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, te Svečanom akademijom u Centru za kulturu Čakovec gdje je po prvi puta na sceni bio uprizoren i sam događaj od 9. Siječnja 1919. godine  u kojem je sudjelovalo više od 120 glumaca i glazbenika.