Gradovi i općine 12.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Međimurje posjetilo 8 veleposlanika i izaslanika

Pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića Međimursku županiju u petak su posjetili veleposlanici ili predstavnici veleposlanstava 8 zemalja svijeta – Republike Azerbajdžan Kamil Khasiyev, Češke Republike Marin Košatka, Republike Indonezije Agus Sardjana, Carevine Japan Keiji Ide, Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, Ukrajine Oleksandr Levchenko, Narodne Republike Kine Wang Xiucheng, Ruske Federacije GeorgijMirozjan te narodni izaslanik i glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović. 



-U našem kraju danas borave predstavnici čak trećine svijeta, odnosno 2 milijarde ljudi što dovoljno govori o značaju posjeta, kazao je na konferenciji za novinare nakon radnog sastanka s čelnicima Međimurske županije, razvojne agencije REDEA, Međimurske energetske agencije i Hrvatske gospodarske komore održanog u prostorima Tehnološko inovacijskog centra u Čakovcu, župan Matija Posavec. 




-Suradnja i povezivanje, ne samo na kulturnom već i na gospodarskom planu bile su teme razgovora. Međimurska županija stalno iznova dokazuje da je „prijateljska“ prema investitorima, prema pojedinim gospodarskim pokazateljima nije samo iznad hrvatskog već i europskog prosjeka, a to prepoznaje sve više potencijalnih investitora, istaknuo je u kraćem obraćanju Posavec. Govoreći o konkretnim dogovorima izvijestio je da će predstavnici Županije uskoro posjetiti Ukrajinu, s indonezijskim veleposlanikom razgovaralo se o tekstilnoj industriji, za ulaganju su zainteresirani i Japan, Kina te Rusija. –Vraćamo povjerenja investitora, zaključio je župan. 



U ime stranih izaslanstava novinarima se obratio veleposlanik Kraljevine Norveške Ofstad. –Impresionirani smo postignućima Međimurske županije i ovdašnjih gospodarstvenika, posebice onih izvozno orijentiranih i osobito u situaciji, odnosno vremenu u kojem je Hrvatska u recesiji. Ovo je priča o uspjehu, a istog su mišljenja, poput mojeg i predstavnici velikih gospodarstava kao što su Kina i Japan, naglasio je Ofstad. 



Izaslanik Karafilipović pridodao je kako je od 1991. godine do sad u Hrvatskoj organziran 1021 susret veleposlanika ili otpravnika poslova akreditiranih u Hrvatskoj. Posredstvom Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Međimurje je do sad posjetilo 39 veleposlanika, a s time će se i nastaviti, kazao je Karafilipović dodavši i da, premda je Koordinacija dio sustava Ministarstva vanjskih poslova – nije vezana ni uz jednu političku opciju već je upravo u funkciji onog što sadrži u svome nazivu. 

Izvor: 3098