Gradovi i općine 07.06.2019. 08:12. Zadnja izmjena: 07.06.2019. 08:13.

Podjela ugovora

Međimurska županija sufinancira projekte i programe 51 sportske udruge

U Velikoj vijećnici Međimurske županije okupili su se predstavnici sportskih udruga, klubova, saveza i društava Međimurske županije na svečanom potpisivanju i podjeli Ugovora o sufinanciranju programa/projekata sportskih udruga Međimurske županije u 2019. godini.

Na natječaj je pristiglo 70 prijava od čega 19 nije udovoljavalo uvjetima. Program 51 udruge upućen je na ocjenjivanje Povjerenstvu, a prema odluci župana Međimurske županije Matije Posavca za programe i projekte 51 udruge odobren je iznos od 1.288.000,00 kuna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako treba uputiti javnu zahvalu svima koji daju doprinos razvoju zajednice kroz sport te dodao da su sredstva za sportske udruge u proračunu povećana u odnosu na prošlu godinu. „Mnogo naših sportskih klubova i udruga ulaže u rad s mladima u niz sportova, a naša je želja potaknuti mlade na bavljenje sportom. Važna nam je i organizacija manifestacija jer sport je najbolja promocija jedne regije. Ove godine bit će održano treće Svjetsko prvenstvo u ribolovu, tu je i nadaleko poznat nogometni turnir u Dunjkovcu-Pretetincu. Pridodat ću tome i rezultate naših klubova, pojedinačne i ekipne koji su iz godine u godinu sve bolji i na tome vam čestitam. Svaka aktivnost vezana uz sport preduvjet je za kvalitetniji život, drago mi je da iz godine u godinu bilježimo sve više rekreativaca i ako smo napravili barem mali korak u motivaciji građana da se bave sportom, da vježbaju, bicikliraju, trče ili pješače, napravili smo puno.“, zaključio je župan Posavec te napomenuo kako je mnogo klubova sufinancirano i od Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije koja je financirana iz županijskog proračuna, a još jedan značajan vid potpore sportu su i školske sportske dvorane koje se daju na korištenje sportskim klubovima.

„Današnjem potpisivanju Ugovora prethodilo je mnogo posla jer smo nastojali da svaka prijava bude bez greške i da udovoljava svim uvjetima. Ove potpore dodijeljene su u skladu s Uredbom koja regulira rad u dodjeli javnog novca udrugama civilnog društva, a propisi su strogi i strogo kontrolirani od strane Ureda za udruge Vlade RH. Svi koji ste danas ovdje u svim elementima poštivali ste navedene odredbe, napravili dobre projekte i financijski ih obrazložili te priložili izvješće o radu u protekloj godini. Sportske udruge, klubovi i društva koja su dobila financijsku potporu imaju riješena statusna pitanja, tako da možemo reći da se zakonski propisi maksimalno poštuju, a novac iz javnog proračuna odgovorno troši.“, poručila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak.

Ispred predstavnika sportskih udruga obratio se Zoran Pfeifer,  predsjednik Saveza sportskih ribolovnih društava Međimurske županije. „U Međimurskoj županiji imamo 17,5 tisuća sportaša i drago mi je da smo prepoznati i cijenjeni. Svaka kuna uložena u sport, pogotovo u sport mladih, vraća se deseterostruko. Od srca smo zahvalni Međimurskoj županiji i siguran sam da ćemo s relativno malim sredstvima napraviti velike priče.“, kazao je Pfeifer te naglasio kako će na Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu sudjelovati predstavnici 30 zemalja što će biti izvrsna promocija Međimurja i Hrvatske.

Natječaj za sportske udruge prvi je put raspisan 2018. godine, a dotada su sportske udruge bile dio natječaja za udruge civilnog društva. Prošle je godine dodijeljeno 938.000,00 kuna za projekte i programe 33 udruga, a ove godine evidentan je porast iznosa i broja udruga korisnika potpora.