Gradovi i općine 26.06.2019. 08:27. Zadnja izmjena: 26.06.2019. 08:28.

25. lipanj

Međimurska županija svečano obilježila Dan državnosti

Obilježavanje Dana državnosti u Međimurskoj županiji započelo je svetom misom za Domovinu koju je u župnoj crkvi Svetog Nikole Biskupa u Čakovcu predvodio gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana fra Željko Železnjak, nakon čega se povorka predvođena predstavnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Zrinskom gardom Čakovec uputila prema Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih.

Na 25. lipnja prije 28 godina Hrvatski sabor donio je dvije temeljne odluke za samostalnost i neovisnost Hrvatske - Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. „Dan je to kada se s posebnim pijetetom prisjećamo nesebične žrtve naših branitelja koji su najzaslužniji za zemlju u kojoj danas u miru i slobodi živimo.“, istaknuo je u prigodnom obraćanju kod Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat te dodao kako su „u našim mislima poginuli i umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata i obitelji koje su u ratu izgubile svoje najbliže.“

Župan Međimurske županije Matija Posavec svim građankama i građanima čestitao je Dan državnosti te prisutne pozvao da na mjestu pijeteta minutom šutnje odaju počast svim poginulim i nestalim međimurskim braniteljima. „Danas slavimo rođendan naše države. U Hrvatskom saboru 25. lipnja 1991. godine, nakon usvajanja Deklaracije o suverenosti i samostalnosti Hrvatske, tadašnji predsjednik Sabora Žarko Domljan kazao je: „danas je rođena naša Hrvatska – neka joj je dug i sretan život“. Danas nastojimo gledati prema budućnosti, imamo obvezu prema sadašnjosti i sjećanje na prošlost. Upravo to su vrijednosti koje svi mi moramo živjeti. Svih 365 dana u godini moramo djelovati i funkcionirati u izgradnji bolje, modernije i pravednije države. Svi naši građani dionici su tog procesa jer svatko od nas svojim ponašanjem može dati doprinos. Tu obvezu imamo i zbog 78-ero međimurskih heroja čije su fotografije i imena trajno upisani u ovaj spomenik, ali i u naša srca.“ poručio je župan Posavec.