Gradovi i općine 14.12.2017. 11:45. Zadnja izmjena: 14.12.2017. 11:48.

Meso 'z tiblice

Međimurski proizvod među samo 18 hrvatskih s europskom oznakom kvalitete

„Uz najbolji med u Hrvatskoj, vino koje dobiva nagrade na svjetskoj razini, kvalitetno koščično ulje, belički kalamper i međimursku zlevanku, proizvode koji su u postupku zaštite, ali i činjenici kako je Međimurje zahvaljujući vrhunskoj enogastronomiji proglašeno europskom destinacijom izvrsnosti, zaista imamo potencijala za jačanje našeg turizma, gospodarstva, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Danas kada imamo i formalno zaštićeni proizvod iz Međimurja, vjerujem da ćemo zajednički još više jačati poljoprivrednu proizvodnju i omogućiti bolju podršku proizvođačima koji će slijediti ovaj primjer“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom konferencije za medije organizirane nakon sastanka i prijema članova Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda i proizvođača. Naime Međimurje nakon punih 11 godina procesa, i u formalnom smislu ima zaštićeni proizvod iz Međimurja, „Međimursko meso 'z tiblice“ koje je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Međimurski proizvod tako je postao jedan od tek 18 hrvatskih prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU. Postupak zaštite započeo je 2006. osnivanjem Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda, a postupak koji je započet kao zaštita oznake izvornosti obustavljen je na zahtjev Udruge 2014. te ponovo pokrenut godinu kasnije kao postupak zaštite oznake zemljopisnog podrijetla. Nakon desetak godina upornog rada, 2016. naziv „Međimursko meso 'z tiblice“ zaštićen je u Republici Hrvatskoj.

„Bila mi je čast sudjelovati u ovom procesu certificiranja i u samom postupku zaštite mesa z tiblice. Počeo sam ga proizvoditi 2000. s nadom da će nas biti više, a ne manje, nažalost sada nas je manje i želja mi je to promijeniti, prenijeti postupak na mlade, uz promociju i edukaciju na nove generacije“, objasnio je Darko Đuran iz OPG-a Đuran, naglasivši kako su postupci dobivanja oznake dugotrajni, no i da naši proizvodi svakako vrijede te dodao kako sam proizvodi oko 5 tona. „Upravo će se u okviru OPG-a Đuran u siječnju otvoriti prva hrvatska kušaona mesa z tiblice, što je još jedan novi turistički proizvod i novi korak prema cilju da preko kvalitetne enogastronomije kao županija jačamo turizam, uz gospodarstvo, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, proizvođače i poljoprivrednu proizvodnju“, objasnio je međimurski župan, te naglasio kako će se sada ovim certifikatom dati jedna nova dimenzija svim onim proizvođačima koji su i do sada radili vrlo kvalitetno i proizvodili meso s tiblice, kojima je namijenjena i financijska pomoć u proračunu za iduću godinu.