Gradovi i općine 01.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 07:51.

Međimurski turizam: oko 112 tisuća noćenja godišnje

U okviru sastanka Turističkog vijeća i skupštine Turističke zajednice Međimurske županije, predstavljeni su rezultati međimurskog turizma u protekloj godini te s razlogom izraženo zadovoljstvo ostvarenim. Konkretne brojke i pokazatelji govore u prilog tome da Međimurci itekako mogu biti ponosni na razvoj svog kontinentalnog turizma, povećanjem broja noćenja i dolazaka gostiju. Naime, kako je istaknuto, Međimurska županija jedina je koja na kontinentu u proteklih 14 godina kontinuirano ostvaruje porast broja noćenja s više od 10 posto. Tako je u 2014. godini zabilježeno 111.217 noćenja, točnije 12,13 posto više u odnosu na 2013. Registrirano je ujedno 48.272 dolazaka turista, što je porast za 6,85 naspram godine ranije.

Uz više od 50% hrvatskih turista, Sv. Martin odabiru i Austrijanci te Slovenci

 „70 posto noćenja ostvaruju Terme LifeClass Sveti Martin, gdje je dobrom marketinškom kampanjom, županijske i općinske turističke zajednice te Općine povećan broj stranih gostiju. Ujedno se produžila dužina boravka gostiju koja iznosi 2,3 dana, a upravo su nas gosti definirali kao drugu najpoželjniju kontinentalnu destinaciju za kratke odmore u Hrvatskoj“, naglasila je zamjenica župana Međimurske županije te ujedno zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman, pritom istaknuvši kako je Međimurje smješteno samo iza Ličko-senjske županije, točnije turizma Plitvičkih jezera, što je velika čast i pohvala turističkim djelatnicima na sjeveru zemlje, ali i govori u prilog pojačanoj prepoznatljivosti na domaćem tržištu. 

Pojačan interes za obiteljske smještaje i otvaranje auto kampova

Uz uspostavljanje čvršće suradnje s destinacijskom menadžment kompanijom, Međimurje je pozicionirano kao jedno od infrastrukturno najrazvijenijih kontinentalnih cikloturističkih destinacija u Hrvatskoj, a ovdašnji ugostiteljski objekti uvršteni su među skupinu vodećih u Hrvatskoj ili regiji. Upravo ta dva segmenta glavna su okosnica razvoja međimurskog turizma uz zdravstveni, kongresni te turizam baštine. Tijekom 2014. godine uz prepoznavanje nedostatka smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima, u obiteljskom smještaju na selu povećan je broj kreveta za 16 posto, kao i interes za registraciju obiteljskog smještaj, a Grad Prelog te Općine Orehovica i Selnica inicirale su postupak usklađivanja prostorno planske dokumentacije radi omogućavanja izgradnje auto kampova. 

Čakovcu nedostaje smještaj za kongresni turizam

Kada su u pitanju financijski pokazatelji, Turistička zajednica bilježi najveće ostvarenje proračuna u svom dosadašnjem djelovanju, od 3.700.000,00 kuna, uz ponajviše potporu Međimurske županije te putem natječaja Hrvatske turističke zajednice. „Izostala je samo potpora Ministarstva turizma koju ipak očekujemo ove godine, jer smo nedavno predstavili projekte koji su u velikoj mjeri prihvaćeni te će biti upućeni na financijsko vrednovanje“, dodala je zamjenica, uz to objasnivši kako ima nekoliko važnih projekata za koje će sredstva u narednom razdoblju biti itekako potrebna. U prvom redu za izradu master plana razvoja turizma do 2020. godine, završetak Mlinarske kuće Centra za posjetitelje u Sv. Martinu na Muri, ali i za izradu projektne dokumentacije za revitalizaciju Marine u Prelogu. Ujedno je najavljeno kako se razmatra potreba izgradnje City hotela u Čakovcu, kako grad ostvaruje tek 11 posto od ukupnog broja noćenja Međimurja.

Spomenimo kako su pozitivni rezultati sinergije privatnog i javnog sektora predstavljeni u autohtonom lokalnom ambijentu Izletišta Zlatni breg u Zasadbregu, u kojem obitelj Tarandek, Biserka i Ivo njeguju tradicionalnu međimursku kuhinju, uz blizinu Accredo centra sina Vanje s bogatom sportsko – rekreacijskom ponudom. 

Izvor: 3127