Gradovi i općine 09.08.2016. 09:17. Zadnja izmjena: 09.08.2016. 09:25.

Međuregijska suradnja

Međimurski župan poseban gost sinjske gradonačelnice na završnoj utrci Alke

U spomen na 1715. godinu i veliku pobjedu Sinjana nad Osmanlijama, u Sinju je jučer poslijepodne održana završna utrka 301. Sinjske alke, čime su završile tradicionalne trodnevne alkarske svečanosti. Velika svečanost je privukla brojne posjetitelje i goste iz cijele Hrvatske te šire regije, a među brojnim uzvanicima je bio, kao poseban gost sinjske gradonačelnice Kristine Križanac, i župan Matija Posavec.

Ovaj poslovni susret je nastavak suradnje Međimurja i Grada Sinja s ciljem još tješnjeg povezivanja Zrinske garde s jedne strane i Sinjskih alkara s druge. Tom je prilikom održan i poseban prijem u uredu gradonačelnice na kojem su dogovoreni budući koraci zajedničkog projekta, posebice zato što su se i Međimurska županija i grad Sinj povezali s inozemnim partnerima s kojima cjelokupna suradnja dobiva i jednu novu dimenziju.

Koliko su nam jake regije, toliko je jaka i sama Hrvatska

Sinj održava 301. Sinjsku alku, a Međimurje obilježava 450. godišnjicu Sigetske bitke te je time ova godina idealna prilika da na temeljima slavne prošlosti povezujemo regije i planiramo projekte za bolju budućnost. Koliko su nam jake regije, koliko pomažemo jedni drugima, toliko nam je jaka i Hrvatska koju onda još lakše možemo pozicionirati u Europi i svijetu, napomenuo je župan Posavec te nadodao da je ovo odličan početak za nastanak projekata koji će se već druge godine kandidirati za fondove Europske unije.

Sinjska alka je prevažan brand za Hrvatsku i kroz ovakvo povezivanje kontinentalne i jadranske Hrvatske šaljemo i jasnu poruku da se svi zajedno moramo okrenuti budućnosti, a sve kroz poštivanje prošlosti, zaključila je gradonačelnica Križanac.

Sinjska alka je ove godine bila mjesto na kojem se predstavila i međimurska tradicija i to kroz nastup Zrinske garde koja je bila sastavni dio mimohoda gradom. Kako je rekao i predsjednik Zrinske garde Alojzije Sobočanec, to je samo nastavak višegodišnje suradnje koja će se nastaviti i ubuduće. Posebno iznenađenje u Sinju je bio nastup Puhačkog orkestra Općine Nedelišće, predvođenih načelnikom Općine Darkom Daniom.

Naime, izvrsnim nastupom u petak navečer na Trgu Franje Tuđmana u okviru 7. Sinjskog sajma sela, 35 članova orkestra je održalo koncert na kojem je predstavljena tradicija limene glazbe Međimurja, a koja se posebno njeguje na ovim prostorima. Bila je to prilika da i nadaleko poznata Limena glazba Grada Sinja zajedno sa svim građanima sinjskog kraja čuje jedan od najboljih puhačkih orkestara sjeverne Hrvatske.

Kako se moglo čuti, reakcije su bile izrazito pozitivne te je u planu nastavak suradnje i realizacija novih projekata.