Gradovi i općine 18.08.2016. 12:52. Zadnja izmjena: 18.08.2016. 12:52.

Gastronomija

Međimursko meso ´z tiblice sada je proizvod zaštićen od bilo kakve zlouporabe ili kopiranja

Zahvaljujući svojoj specifičnosti, kvaliteti te posebnosti, Međimursko meso ´z tiblice godinama uspješno konkurira na lokalnom tržištu, dok će uskoro biti dio hrvatske gastronomske ponude. Da će autohtoni međimurski proizvodi, kao i kraj iz kojeg dolazi uskoro dosegnuti svoju prepoznatljivost van naših okvira, potvrdili su danas župan Matija Posavec, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predsjednica Udruge za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda Jasmina Belošević i Darko Đuran iz OPG-a Đuran govoreći o dobivenom Rješenju o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „MEĐIMURSKO MESO 'Z TIBLICE “ – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, Ministarstva poljoprivrede RH.

„Na temelju ovog nacionalnog rješenja do kraja kolovoza potpisat ćemo sporazum s ovlaštenim kontrolnim tijelom i taj zahtjev poslati na postupak registracije na razini EU, u Bruxelles koji će zatim dati konačnu ocjenu“, objasnila je Belošević. Ovom oznakom se na nacionalnoj razini potiče ruralni razvoj, povećavaju prihodi poljoprivrednika, a isto tako zadržava stanovništvo u ruralnim područjima.

Potrebe na tržištu i veća proizvodnja traže nove proizvođače! 

Međimursko meso ´z tiblice tako je sada proizvod zaštićen od bilo kakve zlouporabe ili kopiranja, što ponajviše veseli upravo proizvođače. „Put nije bio lagan, no isplatilo se i nadam se da će to u Međimurju doprinijeti u samoj proizvodnji i nastavku uzgoja svinja koji je bio u drastičnom padu“, kazao je vlasnik OPG-a Đuran i pozvao sve mlade uzgajivače svinja i proizvođače te poljoprivrednike, ako imaju volju i želju, da se pridruže i da počnu razvijati poljoprivredu u kojoj ima uspjeha i mogućnosti.

Međimurje kao Europska destinacija izvrsnosti, u iščekivanju je i nove potvrde u listopadu, nagrade Zlatni cvijet za općinu Sveti Martin na Muri, koji nikako neće proći bez prezentacije mesa ´z tiblice. Posebnost „Međimurskog mesa 'z tiblice“ je u tradicionalnom načinu njegove pripreme koji ima značajan utjecaj na svojstva odnosno kvalitetu konačnog proizvoda, a dok se receptura prenosi iz generacije u generaciju, način proizvodnje razlikuje se ovisno o mjestu iz kojeg potječe receptura.