Gradovi i općine 15.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Međunarodni dan bijelog štapa

Udruga slijepih Međimurske županije u srijedu, 15. listopada u Čakovcu je obilježila Međunarodni dan bijelog štapa i to upravo na „međunarodnoj razini“ s obzirom da su članovima u posjet došle srodne udruge iz slovenskih mjesta Ptuj i Murska Sobota kao i mađarskog Lentija. Okupljanje je započelo u Katoličkom domu, dok su zatim slijepe osobe u povorci prošetale centrom Čakovca do Centra za kulturu gdje je izveden prigodni program kojeg su izveli članovi Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“ iz Zagreba. 

 

 

-Status slijepih u našoj zemlji je mogli bismo reći li la.  S jedne je strane naš život nepredvidljiv kao i svakom čovjeku, no bilo bi dobro da nas društvo bolje podrži. Volimo Hrvatsku, ali bilo bi dobro da i Hrvatska nas voli nas malo više, kazala je u izjavi medijima predsjednice međimurske Udruge slijepih Marija Ciglar. Iznijela je podatak da se u Hrvatskoj tek 10 posto slijepih osoba kreće samostalno, dok su svi ostali ponajviše oslonjeni na svoje obitelji. Dobrim je ocijenila trogodišnji program resornog ministarstva koje je za slijepe osobe angažiralo „videće“ pratitelje. Oni im pomažu u svakodnevnom životu, pri odlasku u liječniku, u banku…

 

 

S povezom preko očiju i bijelim štapom u ruci, povorci članova udruga slijepih pridružio se i međimurski župan Matija Posavec da bi se i osobno uvjerio kako je biti slijepa osoba. Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje. 

Izvor: 3103