Gradovi i općine 26.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

MLJEKARA "ZRINDOL": Zar nam se događa novi "slučaj Sirko"?!

Mljekara Zrindol u Ulici Valenta Morandinija 23, u Šenkovcu, u vlasništvu čakovečke tvrtke Hamer d.o.o., otvorena je 1. prosinca 2012. godine, uz svečanost na kojoj se - u govoru direktora mljekare Kristijana Hamera, okupljenim poljoprivrednicima, proizvođačima mlijeka, ali i javnosti najavljivalo ne samo mlijeko, već “med i mlijeko” zbog kapaciteta koji su trebali osigurati “bolju budućnost” kojekome.

 

U gradnju Mljekare Zrindol investirano 20 milijuna kuna, od čega je 6,5 milijuna kuna bilo iz programa IPARD (u tom je iznosu učešće države 50%), a Općina Šenkovec u realizaciji kapitalnog projekta pripomogla je djelomičnim oslobađanjem investitora od plaćanja komunalnog doprinosa.

 

U NOVI POSAO SA STARIM DUGOVIMA?

 

No, ni dvije godine nakon otvorenja, mljekara, po tvrdnjama kooperanata, duguje i po sedam mjeseci za isporučeno mlijeko, a istovremeno je u javnim medijima objavljeno da u mljekari kreće i nova proizvodnju, proizvodnja soka od jabuke! Štoviše - pozvani su voćari da u mljekaru za konzumaciju dopreme neprodane jabuke, bez obzira na klasu i količinu koju imaju! To je bila iskra koja je zapalila požar nezadovoljstva među onima kojima tvrtka Hamer d.o.o. (vlasnik Zrindola) duguje za isporučeno mlijeko, ne malo i na kratak rok, pa su odlučili svoj problem iznijeti u novinarsko pero...

 

KRAVE KOLJE BESPARICA

 

Radovan Lehkec iz Ivanovca mlijeko u Zrindol prekinuo je isporučivati još krajem prošle godine, kada više financijski nije mogao podnijeti gomilanje nenaplaćenog duga:

- Ostalo mi je neplaćeno mlijeko za listopad, studeni i pola prosinca, pet mjeseci sam čekao na isplate, a sve bez ugovora, imao sam 2,31 kunu za litru. Bila su uvjeravanja - evo, platit ćemo, samo što nismo, ovih dana bi nam trebao sjesti kredit... Imam 23 krave u mužnji, s podmlatkom ukupno 66 grla, i od toga bi obitelj trebala živjeti. Ostalo mi je neplaćeno 60.000 kuna za oko 30.000 litara mlijeka. Sada mlijeko isporučujem u Naturu u Đurđevac, naplata je unutar 45 dana, cijena je 3,2 kune za litru ako se postigne isporuka viša od 8.000 litara mjesečno.

 

Nije mi jasno kako je moguće tako poslovati kako posluje Hamer d.o.o. i vidi li porezna uprava što se događa. To je projekt IPARD, zar se ne kontrolira što se radi i kako?! Podnio sam tužbu za naplatu duga, jer sam morao. Ovrha kroz bilježnički ured mi je odbijena, uz obrazloženje koje je poduzeće Hamer navelo u prigovoru na ovrhu: njihovo knjigovodstvo ne vodi nikakve dugove prema meni, nema ih zavedenih u poslovnim knjigama?!

 

Ne očekujem ni brzo ni posebno povoljan ishod suda, ali ne mislim odustati. Kad mi je pred Božić lani sin rekao - tata, pa kaj, mi bumo prek svetki bez penez... Ma prekipilo mi je. Prodao sam onda pet krava. Znate što? Prodat ću sve do zadnje ako treba, ali ću pravdu istjerati.

 

NEMA DUGA U POSLOVNIM KNJIGAMA?!

Milan Miklin iz Preseke jednom je već iskusio sličnu situaciju s mljekarom Sirko: - Imam sad devet krava, s podmlatkom ukupno 18 grla, prodao sam nešto krava zbog neplaćanja mlijeka, mora se živjeti, a vučem još financijske posljedice od slučaja Sirko... Otišao sam isto lani drugom otkupljivaču, imao 3,1 kunu za litru mlijeka jer nemam količinsku proviziju (od 1. kolovoza ponvo je niža cijena za 15 lipa), a Zrindol mi je davao osnovnu cijenu 2,14 kuna po litri. Stvarno se obračunavalo 2,40 kuna zbog kvalitete mlijeka... A što mi to vrijedi, 42.000 kuna imam nenaplaćeno za rujan, listopad i prosinac lani...

 

Pokušao sam s ovrhom, nije išlo, “nema zavedenih potraživanja u njihovim poslovnim knjigama”, pa je to išlo na sud, pa je prebačeno “zbog nenadležnosti” na trgovački sud... Traje i traje, imam troškove koje mi nitko neće platiti. Prodao sam auto, prodao sam i krave da se preživi. I pitam se - ima li Hamer d.o.o. uopće više imovine da poplati dugove? Sve su bili nekakvi usmeni dogovori, pa sad “nismo evidentirani” ili “nismo zavedeni u poslovne knjige”... Srećom, zbog državnih evidencija i kontrole mlijeka zbog kvota kroz HPA dokazi što je isporučeno, kada i u kojoj kvaliteti postoje u Zagrebu! Kad se mi nešto i platilo, prvo se platilo, a onda se kreiralo obračun...

 

PAZITE SE LJUDI

- Sad vidimo - ide se u posao s jabukama?! Nek ljudi paze da se ne opeku kao mi. Ili je to nekakvo pranje novca koje mi, “obični seljaki”, ne razumijemo? Ne znam tko je dopustio uopće otvaranje nove proizvodnje u mljekari, a dosadašnja je problem, zapravo i ugašena. Otkud novac? Iz nekakve nove IPARD-SAPARD bukse? I zar se u našoj državi ne kontrolira kako se provode ti projekti za koje se daje novac iz proračuna i fondova?

 

NE INTERVENIRA DRŽAVA, INSTITUCIJE

 

Igor Rešetar iz Kuršanca, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Međimurja, više komentira opću situaciju izazvanu poslovanjem Zrindola, nego svoju osobnu:

- Bilo nas je u početku sedamdesetak kooperanata, nešto ih je došlo od Sirka, njihova su iskustva najteža... U zadnjih pet godina mljekari su pretrpjeli same udare. Sirko je bio prvi, sad se isto događa sa Zrindolom. U Međimurju  smo nekad proizvodili 26 milijuna litara mlijeka godišnje. Sad jedva “lovimo” 18 milijuna litara. I sve je prošlo bez ikakve intervencije države, institucija...

U poslovanju sa Zrindolom imam zanimljivo iskustvo. Prekinuo sam isporučivati mlijeko 15. ožujka lani, kad je dug prema meni bio na 120.000 kuna, ne računajući na pola mjeseca isporuke koji nisu u tom obračunu. Godinu dana nakon toga, ove godine, došla mi je faktura na 90.000 kuna za najam laktofriza koji je odvezen sutradan, nakon prestanka isporuke mlijeka! Smicalica “APP” (ako prođe prođe). Postupio sam kako procedura predviđa: uputio sam Zrindolu dvije opomene nakon 60 dana po nastanku duga, pričekao još 30 dana i utužio! Već godinu dana to stoji na sudu...

 

OLOVKU U RUKE I IZRAČUNAJTE

- Imam sad 43 krave u mužnji, s podmlatkom ukupno 90 grla, i manje je važno kolika je trenutna cijena. Prema TISSUP-u (burza), prosječna je cijena mlijeka zadnjih godinu dana bila 2,6 kuna za litru (kilogram), pa sad, ako se zna da je slučaj Sirko skratio našu proizvodnju za pet milijuna litara, Zrindol za još tri, mislim da bi naše lokalne vlasti također trebale uzeti olovku i računati: to je osam milijuna puta 2,6 kuna. Koliko je to neostvarenog prihoda, koliko je to manje krava, junica, teladi, junadi za tov, manje usluga, manje svega...

Sad se najavljuje novi projekt, sokovi?! Pa u kasno proljeće je Zrindol prestao raditi i u kojem to slobodnom dijelu kapaciteta u mljekari(!?) će se proizvoditi sokovi od jabuke? Cijeli mu je kapacitet slobodan! Barem od našeg mlijeka. Jako bih želio, ne zbog mojih osobnih problema, nego kao predsjednik udruge, da se suočimo s vlasnicima Zrindola kod župana. Bili smo već kod njega i zamolili ga da se organizira sastanak - zakazan je čak, ali smo obaviješteni da g. Hamer nema vremena!

 

U CIRKOVLJANU KOLEKTIVNO

U srijedu, 3. rujna kooperanti Zrindola u Cirkovljanu blokirali su cisternu kojom je trebalo biti otpremljeno mlijeko s njihovih gospodarstava, jer nakon sedam mjeseci čekanja na novac, dogodila se “kap (mlijeka) koja je prelila čašu”. Nakon (još jednog) razgovora s vlasnikom mljekare, predavali su mlijeko do subote u tom tjednu, a zatim kolektivno prekinuli isporuku... Tjedan kasnije, za stolom u dvorišnoj sjenici su Valent i Katarina Mikec, Ivan Bermanec, Petar Legiša, Emilija Hižman i Vladimir Setnik. U očekivanju još nekoliko “supatnika”, razgovarali su kamo će s mlijekom i uglas “za novine” komentirali:

- Nama se ne plaća mlijeko, a čitamo da se tobože pokreće i nova proizvodnja, pa iz čega će se jabuke plaćati!? Preprodaje se naše mlijeko u CRO-milk koji plaća 15. u mjesecu, a kad je nama 15. u mjesecu?! Tko stoji iza Hamera? Mlijeko od subote dijelimo susjedima, rođacima, dela se sir, a i svinjama se daje... Idemo k drugom otkupljivaču, već smo počeli papire rješavati, ovo je sramota kaj se v našoj državi jednima dopušta, a mi siromaki moramo svaki ček na datum plaćati... Tko nas može zaštititi?!

 

Nitko od njih nije “veliki farmer”, ali njihova proizvodnja nije ni zanemariva, za predano mlijeko Zrindol im duguje od 17.000 do 55.000 kuna.

Mikecovi imaju šest muznih krava i dnevno su predavali po 120 litara mlijeka. Supruga I. Bermanca (on je zaposlen) brine o devet krava i jedanaest grla podmlatka - predavali su također po 120 litara dnevno. P. Legiša ima četiri krave i šest grla podmlatka - predavao je po 40 litara mlijeka. E. Hižman od tri krave po 50 litara dnevno, a ostavila je i tri bređe junice za povećanje proizvodnje. V. Setnik od pet je krava predavao po 70 litara mlijeka, ostavio je dva telića za daljnji uzgoj...

Lomovi kakve proživljavaju, jedinstveni su u razmišljanju, ispraznit će i njihove štale. Zbrojeno, na spomenutim je gospodarstvima 26 muznih krava i 22 grla podmlatka, junica i teladi, dnevna proizvodnja je na 400 litara mlijeka... To je (i u Austriji, primjerice) poželjna prosječna farma. Nestane li, hoće li se itko zbog toga zabrinuti? Kao, uostalom, za stotine dosad već ugašenih, nestalih farmi...

 

Marijan Belčić

 

KRISTIJAN HAMER: Poslovna tajna!

U siječnju ove godine, u razgovoru za list Međimurje, Kristijan Hamer, direktor Hamer d.o.o.-a, kategorički je odbacio mogućnost da se s mljekarom Zrindol ponovi “slučaj Sirko”:

- Istina je, nemamo što skrivati, dugujemo kooperantima za mlijeko, za predano mlijeko plaćamo u rasponu od 60 do 90 dana nakon isporuke... Nije to naša volja, takva je situacija na tržištu i posljedica je to lanca nepovoljnih okolnosti. Pojavili su se problemi s likvidnošću, ali, nakon zaključivanja IPARD projekta gradnje mljekare, uspjeli smo podmiriti sve što je projekt podrazumijevao (nepredviđeni radovi, troškovi, provizije) i kratkoročnim kreditom koji je već otplaćen premostiti probleme likvidnosti, pa računam da ćemo u najkraćem mogućem vremenu skratiti i rok plaćanja za isporučeno mlijeko.

Komentar situacije sa Zrindolom o kojoj govore kooperanti od direktora K. Hamera zatražen je i sada (e-mailom) - komentar tvrdnji da Hamer d.o.o. duguje za isporučeno mlijeko kooperantima za najmanje sedam mjeseci isporuke, da mlijeko koje se i dalje skuplja za mljekaru Zrindol ide u (pre)prodaju izvan Međimurja i ostalih tvrdnji koje (sada već bivši) kooperanti iznose...

Međutim, K. Hamer u odgovoru (e-mailom) na upite samo je naveo:

 - Zahvaljujem na vašem interesu za poslovanje mljekare Zrindol. Način i uvjeti poslovanja između mljekare Zrindol i njezinih dobavljača isključivo su stvar našeg međusobnog poslovnog odnosa koji je, kako kod drugih, tako i kod nas, poslovna tajna. Mogu komentirati jedino da se mljekara Zrindol i dalje bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda, a odnedavno je proširila svoju djelatnost na preradu jabuke u sok i uslugu prerade, ističe na kraju Kristijan Hamer.

Izvor: 3100