Gradovi i općine 21.08.2018. 06:41. Zadnja izmjena: 21.08.2018. 06:45.

Društveni ugovor

Murs-ekom po novim pravilima

Nakon što je Grad Mursko Središće s općinama Sv. Martin na Muri, Selnica i Vratišinec preuzeo vlasništvo nad komunalnim poduzećem "Murs-ekom" d.o.o. Mursko Središće, na Trgovačkom je sudu završena i procedura preuzimanja poduzeća od ranijih vlasnika, u kojoj je na Grad Mursko Središće upisano 85 % vlasničkih udjela, a po 5 % na spomenute općine.

Gradonačelnik Dražen Srpak i načelnici općina Dražen Crnčec, Ervin Vičević i Zdravko Mlinarić pripremili su nakon temeljite rasprave i nacrt društvenog ugovora prema kojem je zamišljeno da nadzorni odbor poduzeća bude sedmeročlani, od kojih bi Grad Mursko Središće imenovao četiri, a svaka općina po jednog člana.

Razmatrane su i mogućnosti povjeravanja obavljanja komunalnih djelatnosti od Grada i općina toj novoj zajedničkoj komunalnoj tvrtki, što bi donijelo popriličnu racionalizaciju u zadovoljavanju komunalnih potreba općina, a Grad je već donio odluku o povjeravanju odvoza smeća, uređenja javnih i zelenih površina i održavanja nerazvrstanih cesta te upravljanja grobljima "Murs-ekomu".

Općine Sv. Martin na Muri, Selnica i Vratišinec istovrsne će odluke obikovati svaka prema svom interesu, no za odvoz smeća je već ranije sve usuglašeno.

Budući Grad Mursko Središće namjerava sve alate i uređaje kojima raspolaže u svom komunalnom odsjeku, kao i nekretninu s gospodarskim zgradama u Hlapičini koja je bila pripremana za potrebe poduzeća "Murkom" prenijeti u "Murs-ekom", čime se poduzeće zapravo dokapitalizira, dogovoreno je da sve tri općine također obave dokapitalizaciju radi održavanja omjera vlasničkih udjela, to tim više to ta dokapitalizacija neće značajnije financijski opteretiti općine.

S druge strane, dokapitalizacijom će vrijednosti njihovih udjela porasti, a prenijeta će se imovina koristiti za potrebe svih vlasnika poduzeća.

Grad Mursko Središće već s 1. listopada svoje zaposlenike na komunalnim poslovima također će prebaciti u "Murs-ekom" i odmah započeti s obavljanjem svih već povjerenih poslova tom poduzeću.