Gradovi i općine 14.10.2019. 08:13.

S aktualnog sata

Mursko Središće: Je li ravnatelja Rudara birala kompetentna komisija?

Kristijan Antolović (HDZ) pitao je  gradonačelnika Dražena Srpaka na prošlotjednoj sjednici Graskog vijeća koliki su godišnji prihodi od komunalne naknade i u koje svrhe se troši tako prikupljeni novac?

Gradonačelnik Srpak se pohvalio da je naplata komunalne naknade vrlo dobra, iznad 90 posto i da se s te osnove prikupi 950 tisuća kuna. Komunalna naknada je do promjene Zakona o komunalnom gospodarstvu bila strogo namjenski prihod za uređivanje groblja, pješačkih staza, zimsku službu, uređivanje zelenih površina... sada se taj novac može trošiti i u neke druge svrhe. Iako je prihod od komunalne naknade ispod milijun kuna, Grad godišnje za tu namjenu troši oko 1,6 milijuna kuna.

Milorad Pilipović (SDP) upozorio je na poziciju novog kioskaTiska postavljenog kod spomenika Piramida neposredno uz cestu i usku pješačku stazu kojom prolaze djeca, pa postoji realna mogućnost da nehotice netko od kupaca gurne dijete na prometnicu. Pilipović je pitao moral li kiosk biti baš mora biti na toj lokaciji.

Gradonačelnik se zapitao u čemu je razlika između sadašnje lokacije kioska i onog uz glavnu prometnicu, uz koju je i nekoliko prodavaonica? Prihvatio je argument da je tamo pješačka staza šira, ali da je Grad nudio drugu lokaciju, međutim iz Tiska su pristajali jedino na tu poziciju i ishodili su suglasnost Županijske uprave za  ceste.

Ravnatelj

Vijećnika Tomislava Korbelja (HL) zanimala je žalba jedne od sudionica nedavno završenog natječaja za izbor ravnatelja Centra za kulturu Rudar. Konkretno, uputila je primjedbu na izbor članova povjerenstva (komisije) za odabir ravnatelja. Korbelj je naglasio kako nema ništa protiv izabranog ravnatelja, ali da su ranijim sjednicama upozoravali da komisija nije kompetentna za izbor ravnatelja. Gradonačelnik se suzdržao od komentara, pa je odgovorio pročelnik Miljenko Štefanić koji je potvrdio da je stigao prigovor i prije nego je dostavljena odluka o odabiru i da se protiv navedene odluke može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom.

Stadion

Matiju Vargu (nezavisni) zanimalo je u kojoj je fazi izgradnja stadiona NK-a Rudar.

Gradonačelnik je potvrdio da je u tijeku završetak investicije od 630 tisuća kuna kojom će se Klubu do Božića omogućiti useljenje u nove prostorije. Tek nakon toga, ide se u zadnju fazu, izgradnju krova i tribina što je prilično skupa investicija.

Vijećnica Franciska Vida (nezavisna) podsjetila je na svoje pitanje o zabrani GMO-a na području grada, a odgovoreno joj je da iz Ministarstva poljoprivrede još nije stigao odgovor.