Gradovi i općine 25.01.2020. 12:38. Zadnja izmjena: 25.01.2020. 12:38.

Šaroliko društvo stručnjaka

Mursko Središće: Osnovan Centar za istraživanje Međimurja

U subotu, 11. siječnja u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću održana je osnivačka skupština Centra za istraživanje Međimurja, udruge koja okuplja istraživače i entuzijaste različitih struka - povjesničare, etnologe, povjesničare umjetnosti, jezikoslovce, stručnjake za zaštitu okoliša, energetiku, visoku tehnologiju, ekonomiste...

Inicijatori osnivanja udruge su etnologinja Janja Kovač i povjesničar Zoran Turk, a udruga bi se, kako se čulo na skupštini, trebala baviti multidisciplinarnim istraživanjem Međimurja, organizacijom međunarodnih znanstvenih skupova, provedbom velikih istraživačkih projekata, organizacijom stručnih i popularnih predavanja, izdavanjem zbornika i brojnim drugim aktivnostima. Poticat će se suradnja sa znanstvenicima okolnih zemalja, ponajviše Slovenije i Mađarske s kojima Međimurje dijeli dio povijesti.

Sjedište udruge je centar za kulturu Rudar u Murskom Središću, za prvog predsjednika udruge izabran je Zoran Turk, za zamjenicu predsjednika povjesničarka umjetnosti Maja Žvorc, a tajničke poslove odrađivat će povjesničar Ivan Vuk. U Upravni odbor izabrani su Mirna Ladašić, Janja Kovač, Anđelko Vlašić, Iva Kožnjak i Andreja Talan Gombar.