Gradovi i općine 13.07.2019. 11:50. Zadnja izmjena: 13.07.2019. 11:50.

Obljetnica

Mursko Središće: Ponosno srce svakog građanina

U petak, 28. lipnja obilježena je 28. obljetnica događaja koji je obilježio recentnu povijest u Murskom Središću: mještani Murskog Središća i okolnih naselja prisjetili su se 28. lipnja 1991. godine, dana kad su vlastitim tijelima zapriječili prolaz koloni oklopnjaka Jugoslavenske narodne armije koja je upravo tada od "narodne" postala neprijateljskom vojnom silom na tlu Republike Hrvatske.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen ploču koju su 2001. godine postavili  Grad Mursko Središće i središćanski ogranak Udruge veterana i dragovoljaca domovinskog rata, a u ceremonijalu su sudjelovali izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Goran Mihalić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predstavnik Grada Lentija Josef Hera, predstavnik Općine Lendava Ivan Koncut, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, njegov zamjenik Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, načelnici Gradu susjednih općina, gradski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i brojnih udruga.

Onovremeni zapovjednik Policijske postaje Mursko Središće Zvonimir Rihtarec u prigodnom je govoru naglasio je što je važno:

- Pamti se što je bilo ispred tenkova... A to smo bili svi mi koji smo bili dovoljno odlučni i hrabri da i na taj način pokažemo koliko volimo svoj kraj i svoju zemlju, kao i mještani okolnih naselja koji su došli da zaustave kolonu tenkova koja se kretala prema Sloveniji...

Gradonačelnik Dražen Srpak u svom je obraćanju sudionicima svečanosti kazao: - Velika hvala mora ići svima njima koji su stali pred tenkove. Moramo se svake godine prisjećati, jer narod koji ne cijeni svoju prošlost nema ni budućnosti. Danas je  srce svakog građanina ponosno, jer je i tada bilo vrijeme velikih emocija, vrijeme ponosa i slave...

U ime građana Općine Lendava Ivan Koncut zahvalio je susjedima što su pomogli "nama preko Mure da se nije desila neka teška nesreća", a zamjenik župana Josip Grivec ocijenio je da je "... taj događaj najavio neviđenu hrabrost, veliko srce i ljubav prema domovini, što su dokazali ljudi koji su goloruki stali pred te velike grdosije..."

Izaslanik ministra obrane, također se okupljenima obratio čestitkom, a nakon ceremonijala kod spomen ploče krenuo je mimohod do "Piramide", spomenika poginuliom hrvatskim braniteljima, u kojem su uz koračnicu Gradska limene glazbe Murskog Središća koračali pripadnici počasno zaštitne bojne HV-a, Ogranka UDVDR Mursko Središće, Zrinske garde, Rudarskog zbora, mažoretkinje i članice Društva žena Murskog Središća.

Uz polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima molitvu je  vodio župnik vlč. Tomislav Antekolović.