Gradovi i općine 03.03.2017. 12:04. Zadnja izmjena: 03.03.2017. 12:13.

Domaći proizvodi

Na „Doručku s hrvatskih farmi“ s lokalnim poljoprivrednicima i ministar poljoprivrede Tolušić

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i župan Međimurske županije Matija Posavec danas su u Međimurskoj županiji otvorili i predstavili projekt „Doručak s hrvatskih farmi“, te istim naglasak stavili na kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na hrvatskim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate kvalitete i podrijetla. Uz mlijeko i mliječne proizvode, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Kruh hrvatskih polja, Med iz Lijepe naše i Jaja hrvatskih farmi, koji su bili posluženi na međimurskom Doručku s hrvatskih farmi, predstavljena je i lokalna poljoprivredna proizvodnja specifična za Međimursku županiju.

„Prije svega cilj je na ovaj i mnoge druge načine poticati promociju hrvatskih proizvoda. Ja sam ministar hrvatskih poljoprivrednika, a ne neke druge, pa ono što želim je da u Hrvatskoj proizvodimo i prodajemo što više naših domaćih proizvoda, koji su najkvalitetniji i najbolji koje možemo pronaći na našem tržištu. Prema tome, kupnjom hrvatskih proizvoda, kupujemo kvalitetno, kupujemo zdravstveno ispravno i pomažemo hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo“, rekao je u uvodu ministar te zahvalio domaćinu na sudjelovanju u projektu.

Međimurski plasman domaćih proizvoda recept za cijelu zemlju

„Ovakva manifestacija Međimurju iznimno puno znači jer je to za nas svojevrsni nastavak svega onoga što mi već radimo već godinama sustavno, prezentiramo svoje poljoprivrednike, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, ali i spajamo poljoprivredu i turizam. Naime, naši vlasnici smještajnih kapaciteta i djelatnici u turizmu već danas imaju sporazumne ugovore s OPG-ovima gdje se turistima ovdje nudi domaća svježa hrana proizvedena s međimurskog vrta“, dodao je međimurski župan uz naglasak da na taj način proizvođači imaju siguran plasman svojih proizvoda, a turisti svijest da jedu zdravu hranu koja je proizvedena u Međimurju. Da je to recept za cijelu Hrvatsku, potvrdio je i predsjednik poljoprivredne agencije koji je objasnio da se ovi susreti organiziraju jer agencija posjeduje alate kojima može dokazivati slijedivost proizvoda.

„Ovaj program kojeg ministarstvo provodi s HPA, predstavlja krunu naših nastojanja od 2009. u promociji naših oznaka kvalitete i vjerujem da ćemo u jednoj sinergiji u idućem razdoblju pored ovog događanja kroz niz drugih, približiti sve ono što odlikuje hranu s naših farmi. Jasna poruka potrošačima se šalje ovakvom kampanjom - kupujte svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg poljoprivrednog prehrambenog sektora“, zaključio je Barać.