Gradovi i općine 23.11.2016. 13:59. Zadnja izmjena: 23.11.2016. 14:00.

Festival tolerancije

Na Edukacijskom jutru prikazan dokumentarni film Tajne rata

U utorak, 22. studenoga je u Centru za kulturu Čakovec, po peti put održan Festival tolerancije Edukacijsko jutro. Riječ je o projektu koji je pokrenuo poznati filmski producent te zatočenik nacističkih koncentracijskih logora Branko Lustig.

Edukacijsko jutro zamišljeno je kao obrazovni program za djecu i mlade, kojem je cilj učenike osnovnih i srednjih škola podučiti o strahotama Holokausta te na njima razumljiv način prenijeti ideje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.

Ove godine učenicima sedmih i osmih, odnosno prvih i drugih razreda čakovečkih osnovnih i srednjih škola prikazan je nizozemsko - belgijsko - luksemburški film Tajne rata, a nakon projekcije o svojem životu i stradanju u koncentracijskim logorima učenicima je govorio Branko Lustig.

Branko Lustig i Stjepan Kovač

Čakovečka židovska zajednica koja je toliko toga dala za razvoj grada u 19. i prvoj polovici 20. stoljeća, jednog proljetnog dana 1944. godine odvedena je u koncentracijski logor i ubijena. Jako mali broj preživio je 2. svjetski rat, a većina od njih otišla je u Izrael. Čakovec je time izgubio dio svog identiteta, te nam je svojevrsna dužnost, djecu i mlade učiti da su ovdje nekad živjeli i radili Židovi, rekao je gradonačelnik Kovač.

O važnosti ovakvih programa govorio je i predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, rekavši da Čakovec drži do svoje povijesti koje je židovska zajednica neizostavni dio, ali i do potrebe da se mlade obrazuje i uči o tome što je čovjek sposoban učiniti drugoj osobi i čitavom narodu.

Izvor: Grad Čakovec