Gradovi i općine 01.07.2016. 07:49. Zadnja izmjena: 12.07.2016. 10:52.

Zapaljive uspomene

Na Trash & burn festivalu u Svetom Martinu na Muri nisu gorjele samo gume

Posve jedinstven i zanimljiv je Trash & burn festival koji već osmu godinu za redom, nakon prve dvije u Murskom Središću, a nakon toga u Svetom Martinu na Muri, okuplja upravo fanatične ljubitelje američkih automobila, motora i stila života kakav su zapravo živjele bake i djedovi sudionika festivala sredinom dvadesetog stoljeća i to – "s one strane Velike Bare", u Americi...

Uostalom, kasne četrdesete, pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća mnogi ocjenjuju najboljim u glazbi, filmu, modi, stilu života i osvajanju novih granica građanskih i osobnih sloboda u cijelom stoljeću (barem u SAD-u).

Premda na "Trash & burn" festival u Sveti Martin na Muri dolaze i vremešni seniori, ipak je to festival mladih koji su "otkrili" ljepotu automobila koje se pogrešno naziva tek "oldtimer-autima" i trpa neznalački u isti koš sa svime i svačime, jer američki automobili (motorkotači i custom bicikli) iz prve polovice XX. stoljeća ne izgledaju kao industrijski proizvod, nego kao djela umjetničkog obrta, skulpture na kotačima, a kad uz njih stanu ljepotice odjevene u "modnu nostalgiju", jasno je zašto su mladi u stanju "poludjeti" za nečim čega se iz prve ruke sjećaju samo njihovi djedovi i bake.

Ali, to i nije sve... Glazbenu kulisu mitinga s više od 150  spomenutih američkih automobila te desecima Harley Davidson i sličnih motorkotača pristiglih iz Austrije, Mađarske, Švicarske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske, Slovenije i čitave Hrvatske, čine danas rijetko slušani autentični rockabilly, western swing, boogie & pre rockabilly, pa i blues, cajun, bluegrass, texas swing, što sa starih vinila, što uživo, pa je počevši od četvrtka na večer, do nedjelje (24. do 26. lipnja) ugođaj bio potpun uz  jedanaest bendova iz svih spomenutih zemalja.

Svi smještajni kapaciteti u Svetom Martinu na Muri i okolici bili su tih dana prodani, a uz to je na prostoru Seoskog turizma "Sv. Martin" bio i kamp sudionika festivala koji su bili u svojim kamperima, preuređenim pic-upovima, šatorima...

Na brojnim štandovima bila je prava burza vintage i retro memorabilija i suvenira, a osim koncerata dnevni su sadržaji bili također atraktivni za publiku, ne samo za sudionike festivala: radili su brojni custom art umjetnici, "tattoo majstori", pravi retro "barber shop", a radili su i moćni motori autombila u burn-out spektaklu koji je dimom spaljenih guma obavijao kamp.

Najznaimljivije od svega: "Trash & burn" festival je samonikla i samoodrživa biljka. Bez proračunskih potpora, bez velikih organizacijskih komiteta. Skupina entuzijasta koju predvodi Neven Faić uz "samodoprinosno" financiranje uspjeva prirediti jedinstveni spektakl iznimnog turističkog potencijala i što je najvažnije – atraktivan za široku publiku koja je također pristigla (makar na dan) iz cijelog srednjeuropskog okruženja.