Gradovi i općine 12.09.2017. 22:07. Zadnja izmjena: 12.09.2017. 22:08.

Mursko Središće

Nacionalno obilježavanje Dana zaštite na radu uz tematski stručni skup

U četvrtak, 24. kolovoza, u Murskom Središću boravili su predstavnici nacionalnog Zavoda za unapređivanje zaštite na radu (ZUZNR) - Vitomir Begović, ravnatelj i Antonio Jaić, viši stručni savjetnik u Zavodu.

Razgovarali su s gradonačelnikom Draženom Srpakom, njegovim zamjenikom Miljenkom Cmrečakom i Kristijanom Antolovićem, gradskim vijećnikom o namjeri ZUZNR-a da se u M. Središću svake godine, uz Dan zaštite na radu (28. travnja) priredi nacionalno obilježavanje tog dana uz tematski stručni skup.

Grad Mursko Središće ima bogatu rudarsku povijest, ali i uspomene na tragediju koja se dogodila upravo zbog onovremenog nepoznavanja elementarnih pravila zaštite na radu, pa su se sugovornici suglasili da je mjesto nekadašnjeg okna Maj 3 središćanskih ugljenokopa pogodno za nacionalno obilježavanje Dana zaštite na radu, uz prisjećanje na desetoricu središćanskih rudara koji su smrtno stradali u jami  Maj 3  s 8. na 9. studenog 1961. godine. Grad Mursko Središće ocijenjen je povoljnim okruženjem za rasprave i stručna savjetovanja i zbog svog današnjeg dinamičnog gopodarskog razvoja.

Već iduće godine o Danu zaštite na radu nacionalna bi se svečanost tako trebala održati u Murskom Središću, a po završetku razgovora ravnatelj ZUZNR V. Begović i gradonačelnik D. Srpak uputili su se do spomena poginulim rudarima iz Maja 3 da bi im odali počast uz vijenac i plamen svijeća.