Gradovi i općine 11.09.2016. 15:14.

Davor Lovač boluje od distonije

Nada Lovač: Davorova loša iskustva sa sustavom pozlatili su dobri ljudi!

Četrdesetšestogodišnji Davor Lovač iz Držimurca posljednjih šest godina boluje od akutne distonije koja ga je prikovala za invalidska kolica. Distonija je stanje koje uključuje nevoljne trzaje, grčenje ili pomicanje mišića. Promjene mogu zahvatiti dio ili cijelo tijelo. Bolest nije smrtonosna, ali značajno smanjuje kvalitetu života.

Prvi znakovi bolesti javili su se na proštenju kada sam kao član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Držimurec - Strelec kolegama pomagao kao konobar. U jednom trenu nešto mi je samo počelo vući glavu u stranu, prisjeća se Davor koji je danas teško pokretan i teže govori. Trebalo je proći dalek put do dijagnoze jer su tijekom pretraga liječnici sumnjali na Parkinsonovu bolest i Huntingtonovu koreju.

To je bilo strašno, nismo znali kome se obratiti, niti kako sustav funkcionira. Uz loša iskustva, bilo je i divnih ljudi koji su nam mnogo pomogli, zahvalno priča Davorova majka Nada. Danas najviše pomoći i informacija dobivaju od Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec. Društvo im je osiguralo i volontere koji u posjet i pomoć dolaze tri puta tjedno.

I tu ima zaista divnih ljudi. Neki su s Davorom razvili posebnu vezu. No, nama je najvažnije da Davor redovito vježba. Kućanski poslovi nisu problem, to možemo sami odraditi, u pomoć uskače i mlađi sin. Nekada je fizijatar dolazio tri puta tjedno i promjene su bile vidljive jer stručnjaci znaju koje su vježbe i kojeg intenziteta najbolje za njegovo stanje. Voljela bih da netko s njime može povremeno otići na druženje s članovima Društva, da sudjeluje u razgovoru i radionicama jer znam da smo mu mi već dosadni, dodaje u šali majka Nada.

Dvije godine nakon prvih smetnji Davor je i dalje radio kao podopolagač, a onda je ostao bez posla. Od svoje 24. godine živio je s bakom Evom s kojom se odlično slagao, no ona je nažalost nedavno preminula. Posljednje dvije godine, otkako mu se stanje pogoršalo, živi u obiteljskoj kući gdje o njemu dvadeset i četiri sata na dan naizmjence brinu majka Nada i otac Antun. Na sreću, u kući nisu bili potrebni veći zahvati kojima bi se Davoru omogućilo lakše kretanje, no, kako se stanje pogoršavalo, pa se Davor više nije mogao popeti uz stepenice, morali su u prizemlju izgraditi kupaonicu.

Davor prima invalidsku mirovinu te 500 kuna socijalne pomoći. Majka Nada prije gotovo godinu dana predala je Centru za socijalnu skrb zahtjev za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja, no, do danas nije dobila nikakvu povratnu informaciju. U zimskim mjesecima, s drvima za ogrjev obitelji pomaže i Općina Mala Subotica.

Roditelji su uz Davora čitav dan, a otac Antun noću spava na kauču u Davorovoj sobi

VELIKO SRCE VATROGASCA

Davor je od osnovne škole bio aktivan u dobrovoljnom vatrogastvu. Posebno su ga veselila druženja i natjecanja, a danas se rado prisjeća dogodovština iz mlađih dana, posebno kada ga posjete prijatelji vatrogasci. U jednom kutku sobe čuva sva svoja odlikovanja i osvojene pehare. Posebno je ponosan na posljednje odlikovanje koje mu je uručeno na proslavi 90. rođendana DVD-a Držimurec - Strelec. Danas se opušta u šetnji na svježem zraku, a kada vremenske prilike ne dozvoljavaju izlazak iz kuće, odmara gledajući televiziju i slušajući radio. Voli i vodu pa se unaprijed veseli trotjednoj terapiji u rehabilitacijskom centru Varaždinske toplice.

Svake godine odlazi u Varaždinske toplice, no, jedne je godine tamo dodatno oslabio. Tada su mu trebala dva sata da pojede obrok, a meni je jasno da oni nisu mogli toliko vremena odvojiti samo za jednu osobu. Sada muku mučimo jer je dobio na težini pa su mu i kolica pretijesna te ga je teže premještati, govori majka Nada.

GLUH SUSTAV

Unatoč nedaćama koje su ih zadesile, roditelji ne posustaju u borbi da sinu pruže najbolje što mogu.

S njegovom se dijagnozom nikad ne zna. Jedan dan je bolje, drugi dan lošije. Redovito uzima propisane lijekove, no, bez vježbanja, stanje se pogoršava. Problem nije u novcu, već u sustavu koji bolesnicima ne osigurava potrebnu njegu, govori majka Nada i dodaje da već godinu dana, kako bi sina smjestili na preporučeno višednevno promatranje, neuspješno pokušavaju doći do doktorice u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.