Gradovi i općine 25.08.2018. 22:09. Zadnja izmjena: 25.08.2018. 22:09.

Općinsko vijeće

Donji Kraljevec: Najviše o točki o kojoj se nije glasalo

Općinsko vijeće Donjeg Kraljevca usvojilo je na svojoj desetoj sjednici, promjene općinskog statuta, poslovnika i odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i uklanjanje odbačenog otpada.

Usklađenja s odredbama zakona usvojena su bez rasprave ili uz tek koje pitanje. Najviše vremena uzeo je prijedlog odluke o prihvaćanju zapisnika o obavljenom proračunskom nadzoru utvrđivanja zakonitosti izvršavanja proračuna Općine Donji Kraljevec za 2016. godinu i primjedbama Općine na taj zapisnik. Sektor proračunskog nadzora Ministarstva financija konstatira, među ostalim, da Općina nije provodila mjere naplate za dospjela, a nenaplaćena potraživanja u ukupnom iznosu od milijun i 258 tisuća kuna i time prekršila odredbe Zakona o proračunu po kojima dužna osigurati njihovu potpunu i pravodobnu naplatu. Općina je u svom očitovanju odgovorila, a takvo objašnjenje je i u samoj raspravi dala Romana Kovač, općinska službenica za financije, da u 2016. godini doista nisu pokretane ovrhe nad dužnicima za komunalnu naknadu, ta stavka je nosila dvije trećine nenaplaćenih potraživanja, ali su ovrhe pokretane 2012. i 2015. te početkom ove godine. Općina nije koristila mogućnost da potraživanja u zastari otpiše jer uvijek postoji mogućnost da ona budu naplaćena u nekim situacijama, kada dužnik npr. zatraži potvrdu za ukop, suglasnost za upis djeteta u vrtić i sl., kako je rekao načelnik Miljenko Horvat. Neke primjedbe Općina je prihvatila, ona nije u potpunosti uplatila u državni proračun pripadajući dio prihoda od prodaje stanova, koji je krajem prošle godine iznosio 157 tisuća kuna – preostalih 40 tisuća uplatit će ovih dana.

Za koga je problematično izvršenje proračuna u Donjem Kraljevcu kad ima općina koje duguju milijune?

U raspravi je Boris Čevizović (SDP) primijetio da je točka dnevnog reda zbunjujuće nazvana donošenjem odluke o usvajanju zapisnika iako se radi o stvari o kojoj ne odlučuje Općina, pa niti njeno Vijeće, dok je Mladen Taradi (HDZ) upozorio da se ne radi niti o konačnoj verziji zapisnika proračunskog nazora, sektor proračunskog nadzora tek treba odgovoriti na očitovanje Općine. Zapisnik i očitovanje Općine tako su samo primljeni kao informacija od značaja za vijećnike, kakva u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave ne bude data, kako je rekao načelnik Horvat. No, dodao je i što ga zasmetalo, a također je paralela s drugim općinama i gradovima. Proračunski nadzor predstavljao je dodatno opterećenje za općinske službe, iako je obavljen dopisno, klasičnom i elektronskom poštom. Proveden je temeljem nečije prijave, rekao je Horvat i zapitao – tko to smatra da je problematično izvršenje proračuna Općine Donji Kraljevec kad se zna da ima jedinica lokalne samouprave koje duguju milijune.

Izvor: 3304