Gradovi i općine 04.06.2016. 10:02. Zadnja izmjena: 04.06.2016. 10:14.

Od 1739. godine

Nakon gotovo tri stoljeća posvećena župna crkva u Svetom Jurju na Bregu!

Ponedjeljak, 16. svibnja ostat će župljanima Župe Sveti Juraj na Bregu u trajnom sjećanju zbog jedinstvenog događaja u povijesti župe koji se upriličio – posvete župne crkve.

Kapela koja je 1739. godine dograđena u današnju crkvu sv. Jurja, a koja je posljednjih godina temeljito obnovljena i uređena zbog urušenja zvonika i većeg dijela crkve 2008. godine, nakon gotovo tri stoljeća službeno je posvećena. Ovaj izniman događaj kojem su nazočili brojni župljani, gosti, dobročinitelji i suradnici župe, predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a svečanosti je prisustvovalo petnaestak svećenika među kojima generalni vikar mons. Ivan Godina, svećenici gornjomeđimurskog dekanata na čelu s mons. Leonardom Logožarom, vlč. Ivica Puškadija te preč. Ivan Kozjak.

Domaći župnik vlč. Puškadija istaknuo je važnost ovog događaja te posjetio na povijesne događaje koje je župna crkva proživjela prije posvećenja, naglasivši pritom da bez obzira na sve nedaća živa crkva nikada nije stradala, što je u konačnici najvažnije.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak potom je u svom obraćanju svim vjernicima zaželio da žive i učvršćuju svoju vjeru, nakon čega je posvetio župnu crkvu sv. Jurja i novi oltar te u oltar pohranio moći blaženog Alojzija Stepinca zajedno s posvetnom poveljom.