Gradovi i općine 29.08.2017. 14:25. Zadnja izmjena: 29.08.2017. 15:12.

Međimurje

Nakon obnove škole će na energentima uštedjeti i do 67 posto

U utorak, 29. kolovoza u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec potpisani su ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava za energetsku obnovu međimurskih osnovnih i srednjih škola. Obnavljat će se sam Učenički dom, školske radionice koje koriste Graditeljska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec, dvorana Osnovne škole Donji Kraljevec te školske zgrade Osnovnih škola Selnica i Šenkovec.

Uz ravnatelje spomenutih škola potpisivanju ugovora prisustvovali su Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Matija Posavec, župan Međimurske županije i Alen Višnjić, ravnatelj Međimurske energetske agencije.

Ovom prilikom potpisani su ugovori za radove u visini od 20,5 milijuna kuna. Preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iz EU fondova bit će dobiveno 60 posto potrebnog novca. Za ostalih 40 posto Međimurska županija tražit će sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU - moguće je sufinanciranje 80 posto preostalog iznosa.

- Uloženo je mnogo truda i obnova će biti provedena u idućih 18 mjeseci. Na objektima se očekuju uštede od 67 posto - kaže Alen Višnjić.

Župan Matija Posavec dodao je da je ovo veliki dan za Međimursku županiju i dokaz kako su apsolutni prioriteti ulaganje u obrazovanje i zdravstvo. Najavio je i skoro potpisivanje ugovora za energetsku obnovu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, čime bi ukupna vrijednost ovog projekta iznosila 27 milijuna kuna.

Ministar Predrag Štromar kazao je kako je pri odabiru najvažnija bila spremnost projekta i predviđena ušteda u energentima.

- Zbog manjih rata za struju i plin ta će se sredstva moći ulagati u izgradnju novih škola, kupnju kompjutora i opremanje laboratorija - kazao je Štromar.