Gradovi i općine 13.02.2019. 12:54. Zadnja izmjena: 13.02.2019. 12:55.

Međimurska županija

Nastavlja se projekt Školski obroci svima

U okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ Međimurska županija u partnerstvu s 23 osnovne škole kojima je osnivač već treću godinu provodi projekt „Školski obroci svima“. Na početnoj konferenciji u Velikoj vijećnici okupili su se ravnatelji škola u kojima se projekt provodi u školskoj godini 2018./2019., zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i nacionalne manjine Sonja Tošić-Grlač te koordinatorica projekta Maja Odrčić Mikulić.

Projektom je obuhvaćeno 1.492 korisnika, odnosno učenika iz 23 škole koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde (HACCP). Prema riječima koordinatorice projekta Maje Odrčić Mikulić obroci se pripremaju za vrijeme školskog odmora, a identični su vrsti obroka koji se poslužuju učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje. Također, prilikom podjele, isti se obroci dijele svima te ne dolazi do odvajanja djece koja su dobila besplatne obroke. Tijekom aktualne školske godine osigurano je 261.100 obroka.

Jedna od 23 škole u kojima se provodi projekt je Osnovna škola Strahoninec. Ravnateljica Jelena Okun istaknula je da je OŠ Strahoninec u projekt koji implementiran u školski kurikulum uključena od samog početka njegova provođenja, odnosno školske godine 2016./2017. 

Projekt ukupne vrijednosti 1.499.627,85 kuna u potpunosti je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a po završetku konferencije potpisani su i Sporazumi s predstavnicima partnerskih ustanova.