Gradovi i općine 09.11.2016. 14:01. Zadnja izmjena: 09.11.2016. 14:03.

Pripadnici Specijalne jedinice "Rode"

Navršilo se 25 godina od pogibije međimurskih policajaca Željka Pongraca i Branka Kosa

U srijedu, 9. studenog navršeno je 25 godina otkako su tijekom pokušaja proboja neprijateljskih linija u selu Karadžićevo nedaleko od Đakova, poginuli međimurski policajci – pripadnici Specijalne jedinice policije Rode Željko Pongrac Branko Kos. Tim su povodom na Pongracovom grobu na čakovečkom Gradskom groblju, odnosno podno spomen - obilježja u Kuršancu, svijeće zapalili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, HVIDR-e,  Policijske uprave međimurske, zamjenici čakovečkog gradonačelnika Mario Medved Romano Bogdan, zamjenik župana Zoran Vidović te članovi obitelji poginulih.

Željko Pongrac rođen je 1964. godine, a policiji je pristupio početkom ratne 1991. Kao pripadnik varaždinskih Roda borio se na vukovarskom ratištu te bio prvi međimurski policajac ranjen u akciji kod Borovog sela u svibnju iste godine. U studenom odlazi na đakovačko bojište gdje je izgubio život. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine.

Branko Kos bio je vršnjak Željka Pongraca te se također u obranu domovine uključuje na samom početku Domovinskog rata kao policajac Policijske uprave varaždinske. Pokopan je u Varaždinu, a u kolovozu ove godine u Kuršancu u kojem je živio, podignuto mu je spomen - obilježje.