Gradovi i općine 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:40.

NEDELIŠĆE: Posavec i Horvat mjerili mišiće

Na sjednici Općinskog vijeća u Nedelišću 13. svibnja vijećnici su iskoristili aktualni sat kako bi postavili tek nekolicinu pitanja koja u većoj mjeri nisu vezana uz svakodnevni život i same građane, već njih same. Prvo su “verbalne mišiće” odmjerili nezavisna vijećnica Dijana Posavec i načelnik Mladen Horvat.
Posavec je prozvala Horvata zbog medijskog istupa u kojem je njezino komentiranje lanjskog proračuna nazvao samopromocijom. Pozvala ga je da Pravilnikom o radu Općinskog vijeća odredi koja se pitanja smiju postavljati kako se nešto više ne bi moglo nazivati vlastitom propagandom. Načelnik je odgovorio da je u istupu za novine, konkretno list Međimurje, bio korektan te da je koristio otprilike iste kvalifikacije koje je za njezin nastup dao i na samoj sjednici Općinskog vijeća.
Nakon toga, točnije nakon sjednice, Horvat i Posavec su se lako dogovorili oko posredovanja vijećnice u pregovorima s Varaždinskom biskupijom, od koje se traži ustupanje zemljišta za koridor i izgradnju nove škole. Tako su se, zbog višeg cilja, u trenu pomirili.
Upravljanje plakatnim mjestima
Posavec je postavila i pitanja o plakatnim mjestima koja na području Općine Nedelišće nisu adekvatno iskorištena - točnije, zjape prazna.
- Koliko imamo plakatnih mjesta, je li točno da njima upravlja Mesap, tko je o tome donio odluku? Naše pozicije stoje prazne, dok se okolo uvelike koriste reklamni prostori, pa vas pozivam da izračunate koliko novca gubimo neangažiranim plakatnim prostorom i vidite koga treba pozvati na odgovornost - rekla je vijećnica D. Posavec.
Odgovor je dao načelnik M. Horvat pojašnjavajući da reklamnih površina, točnije city lightova na autobusnim stajalištima, imaju 32. Trenutno se na njima ne objavljuju promidžbene poruke zato što je Općina u, nazovimo to tako, zategnutoj situaciji s Hrvatskim cestama.
- Hrvatske ceste traže da im plaćamo prostor za reklame zato što su city lightovi na stajalištima uz državnu cestu. Stupili smo u kontakt s komercijalnim odjelom HC-a i tražimo da nas toga oslobode jer se sve ovo nalazi na općinskom zemljištu. Istina je da smo u pojasu državne ceste i da nam oni daju suglasnost za reklamni prostor, no smatramo da im ništa za to nismo dužni plaćati - rekao je Horvat.
Potvrdio je da je Mesap d.o.o. zadužen za upravljanje city lightovima, za što su se vlasnici, Međimurska županija i Općina Nedelišće, odlučili na temelju specijalizacije tvrtke.
- Ukoliko se u predstojećem razdoblju plakatnim mjestima ne bude upravljalo kako treba, posao ćemo prenijeti na ured Općine - zaključio je načelnik.
Zašto nema izvješća?
Vijećnica D. Posavec u svom drugom pitanju zatražila je pisan odgovor, a interesiralo ju je zašto načelnik nije ispoštivao zakon i Statut o radu Općinskog vijeća koji mu nalaže da tom tijelu predoči polugodišnje izvješće o svom radu. Konkretno, izvješća se podnose do 15. ožujka i 15. rujna za minula šestomjesečna razdoblja.
- Ako načelnik krši Statut i zakon, onda je i predsjednik Vijeća odgovoran - komentirala je Posavec. Odgovor će dobiti naknadno u pisanom obliku.
Dimnjačar Bister
nestručan?
Vijećnica HDZ-a Gordana Vucković obratila se pitanjem na koje ju je navelo pismo stažitelja Nedelišća upućeno nakon gušenja plinom u jednom tamošnjem domaćinstvu.
- U pismu se tvrdi da je dimnjačarska koncesija data nestručnoj osobi, pa pitam jeste li provjerili sve okolnosti koje se tiču rada dimnjačara na terenu - rekla je Vucković.
O tome što je poduzeo u vezi ovog pitanja, a riječ je o koncesionaru Stjepanu Bisteru, načelnik je odgovorio:
- I ja sam primio pismo građanina koje jest anonimno, ali sam po njemu reagirao. Pozvao sam koncesionara da se očituje, što je on i učinio, no nisam zadovoljan odgovorima. Tražio sam da mi dokumentira svoje navode i na to čekam već dva tjedna. Ako imamo koncesionara koji nema uvjete za obavljanje poslova čišćenja, provjere ispravnosti dimnjaka, atestiranja i drugih potrebnih radnji, mijenjat ćemo ga. Za iduću sjednicu imat ćemo odgovor.
Romi smislili izgovor
Potpredsjednik Vijeća Ivan Marciuš postavio je pitanje sudjelovanja u akciji Više cvijeća, manje smeća koju svake godine u travnju organizira Turistička zajednica Općine Nedelišće.
- Jesu li se u Paragu odazvali akciji - pitao je Marciuš, na što mu je odgovoreno da je odaziv bio, na neki način, izigran.
- U Paragu akcija nije uspjela. Romi kažu da su krivo shvatili namjeru akcije. Mislili su da moraju očistiti svoja dvorišta, pa čekati da im netko odveze smeće iako smo im mi vrlo jasno objasnili što im valja činiti - rekao je načelnik Horvat dodajući da kraj Drave Romi i dalje ostavljaju smeće praveći nered.
Tematski o Mesapu
Nezavisna vijećnica Nevenka Posavec zatražila je da se sazove tematska sjednica Vijeća.
- Morali bismo održati tematsku sjednicu o Mesapu koji je velik gubitaš, koji se olako zadužuje. Direktor Marjan Novak samo traži novac i odgađa sajmove. Tamo se ništa ne događa - rekla je N. Posavec. (Aleksandra Ličanin)

Izvor: 2874