Gradovi i općine 09.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Nedelišće se širi na Zavrtje, bez obzira na "neslomljive"

Umjesto sitnih i nepravilnih poljoprivrednih čestica, vlasnici dobivaju gradilišta i ulice

- U pitanju je samo jedna osoba, koja nikako ne želi pristati na plan uređenja Zavrtja. Ako ne pristane, izuzet ćemo njenu parcelu iz ove runde, ali će nažalost ispasti i nekoliko susjednih, druge nam nema. Nije mi to jasno, pa vrijednost zemljišta ljudima s tisuću raste na 15-ak tisuća eura! Govorilo se da Nedelišćanci nemaju gdje graditi, a sad će moći, a i građevinci će dobiti posao - izjavio je Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće, za list Međimurje. Komentirao je proces formiranja brojnih građevinskih čestica i širenja naselja Nedelišće na Zavrtje, predio južno od Vrtne te uz Ulicu Rade Končara i u produžetku Ognjena Price.

 

Naime, Općina tamo provodi tzv. urbanu komasaciju. Pojednostavljeno, brojni vlasnici u jednu "gromadu" predaju svoje nepravilne, raštrkane i sitne poljoprivredne parcele, na kojima nije moguće graditi. Potom se planski formiraju pravilne čestice, s uličnim koridorima, i svatko dobije novo građevinsko zemljište u blizini mjesta gdje je imao polje, u skladu s veličinom predane parcele.

 

Detaljni plan uređenja Zavrtja donesen je 2005. godine. Ukupno je u Zavrtju još 41 neizgrađeni hektar zemljišta, na kojemu je predviđeno 246 čestica. No, naravno, ne može se sve odjednom pa je u ovoj fazi predviđeno 45 parcela, oko spoja Končareve i Ognjena Price. Lani su naručene geodetske usluge za formiranje građevinskih parcela i pri kraju je uređenje imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima. Svi su se odazvali sastancima i pristali, osim osobe koju će, kažu, pričekati još malo. Sa ili bez nje potom će dovršiti priču ove godine i iduće krenuti u formiranje novih ulica.

Izvor: 3163