Gradovi i općine 01.02.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Nema semafora, nema ni ispita

Nadležno ministarstvo donijelo je novi pravilnik koji je na snazi od početka ove godine i prema kojem je 40-ak manjih naselja u Hrvatskoj izgubilo status ispitnog mjesta za buduće vozače motornih vozila. Među tim mjestima je i Prelog u kojem djeluje Autoškola Prilok koja u našoj županiji upisuje najviše kandidata te je u samom vrhu i po prolaznosti. Stručni voditelj i predavač u ovoj autoškoli Josip Fabić, ing. prometa, pojašnjava što u praksi znači primjena novog pravilnika.
- Za naše kandidate ništa se bitno ne mijenja. Ispitno mjesto u kojem će polagati ispit vožnje sada više ne može biti Prelog, nego isključivo Čakovec. To znači da smo se mi u Autoškoli Prilok prilagodili novom pravilniku te najveći dio obuke kandidata sada provodimo na čakovečkim ulicama. Prelog je među najmanjim mjestima u Hrvatskoj kojima je ukinut status ispitnog mjesta, no riječ je o privremenom ukidanju. Naime, našem gradu nedostajao je samo jedan od propisanih elemenata u prometu da bi zadovoljio kriterije. Nedostaje semafor, a prometna svjetla Prelog će možda dobiti s izgradnjom zaobilaznice koja je u planu. Samim tim, ispunit će i kriterije - pojašnjava Josip Fabić.
KVALITETNIJA OBUKA
Dok se Prelogu ne vrati status ispitnog mjesta, kandidati Autoškole Prilok vozit će do Čakovca i po Čakovcu, što ima svojih prednosti:
- Da bi kandidati iz donjeg Međimurja stigli do Čakovca, s instruktorom prolaze i vožnju izvan naseljenih mjesta, što znači i vježbanje prijenosa u sve brzine vozila. To je važan element vožnje koji često nedostaje kandidatima koji polažu u velikim gradovima. S druge strane, Čakovec ima sve prometne elemente na osnovi kojih kandidati mogu uspješno svladati složenije uvjete specifične za gradsku vožnju, steći pravilne navike u prometu poput propuštanja pješaka itd. Što se tiče Autoškole Prilok, nova situacija povećava nam troškove, ali nas istovremeno približava kandidatima s čakovečkog područja. U konačnici, kvaliteta obuke nam je najvažnija - kaže J. Fabić.
Što se tiče polaganja teorijskog dijela, promjena nema:
- Kanididati mogu izabrati žele li polagati teorijski ispit na klasičan način, što mogu učiniti u Prelogu ili u Čakovcu, s time da se nudi i mogućnost polaganja računalnim putem - dodaje inženjer Fabić.
(žd)

Izvor: 2858