Gradovi i općine 21.01.2018. 11:24. Zadnja izmjena: 21.01.2018. 11:24.

U jaslicama nema mjesta

Nemar i nedostatak strategije u Čakovcu doveli do teške situacije za roditelje najmlađih

Kamo s djetetom nakon roditeljskog dopusta? To je problem s kojim se u posljednje vrijeme suočava sve više mladih obitelji sa šireg područja grada Čakovca. U jaslicama naime, kako predškolskih ustanova čiji je vlasnik Grad, tako i u privatnima – zbog nedostatka prostora, mjesta za upis nema. Informaciju o dugim listama čekanja, i po godinu dana, potvrdile su nam i ravnateljice čakovečkih vrtića. Lidija Varošanec iz Dječjeg vrtića Cvrčak koji polazi ukupno 485 djece (i vrtićke i jasličke dobi) kaže nam da kod njih trenutno na upis u jaslice čeka 16 djece. Taj broj (kao i u svim vrtićima) naravno varira, no Varošanec napominje da neka djeca moraju čekati i do godinu dana na upis. U matičnom objektu Cvrčka u Ulici Lavoslava Ružičke djeluju tri, a u Područnom odjelu Krijesnice u Ulici Milke Trnine još jedna jaslička skupina, što čini ukupno 65 djece. -Kad bi imali prostor da preselimo dvije vrtićke skupine iz matičnog objekta Cvrčak, lako bi osnovali još dvije jasličke skupine i problem bi bio riješen, ističe ravnateljica. Podsjetimo, Cvrčak je jedan od vrtića čiji je vlasnik Grad, a osnovan je podjelom ranije jedinstvene ustanove Dječji vrtić Čakovec na Cvrčak i Cipelicu, radi zadovoljenja Državnog pedagoškog standarda - Dječji vrtić Čakovec imao je prevelik broj upisane djece.

-Kod nas nije toliko kritično, ali lista čekanja postoji, i trenutno devet djece čeka na upis u jaslice - govori nam ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica Gordana Šoltić Siladi. U ustanovu je upisano ukupno 490 djece - u tri jasličke skupine matičnog objekta Cipelica u Vukovarskoj ulici 44, a u još dvije skupine s 34 polaznika u Područni odjel Vjeverica u Ulici ZAVNOH-a.

-Roditelji često djecu za upis predbilježe odmah po njihovu rođenju, ali se onda dogodi, što nam je i sada trenutna situacija, da dijete još nije navršilo godinu dana pa ga ne možemo upisati jer nemamo program za djecu u dobi od šest mjeseci do godine dana, no za njega nema ni potrebe, pojašnjava ravnateljica Cipelice. Dodaje da bi se lista uskoro mogla smanjiti jer je nekoliko roditelja upisane djece jasličke dobi najavilo preseljenje u inozemstvo.

Čak 27 djece trenutno čeka na upis u jaslice privatnog Dječjeg vrtića Žibeki čije je sjedište u Ulici Vinka Žganca na čakovečkom Jugu. Ravnateljica Anita Caban kaže da su proširenjem ostvarili uvjete te prošle jeseni upisali još desetero djece, no i dalje se, naglašava, na upis čeka jako dugo.

- Ove će jeseni 15 naše djece krenuti u školu pa će se lista smanjiti, kaže, dodajući da vrtić na Jugu polazi 65 djece od čega 12 jasličke dobi.

Problem nedostatka jasličkog prostora izražen je u cijeloj Međimurskoj županiji, otkriva nam ravnateljica druge privatne predškolske ustanove Dječja mašta Grozdana Žagar. U njihov vrtić Bambi u čakovečkoj Ulici bana Josipa Jelačića upisano je 16 djece jasličke dobi.

- Na listi čekanja trenutno se nalazi sedmero djece, a sigurno će ih biti još više. Nemamo više kapaciteta za nove upise sve do rujna ove godine, no u tijeku smo izrade dokumentacije za izgradnju novog vrtića u Čakovcu kojeg planiramo otvoriti 2019. godine, najavljuje ravnateljica Žagar.

Proširenje Maslačka?

U odgovoru na naš upit o spomenutoj problematici, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec podsjeća da je Grad u ovogodišnjem proračunu predvidio 2,000.000 kuna za dogradnju Područnog odjela Maslačak (u kvartu Martane), koji djeluje u sklopu ustanove Dječji vrtić Cvrčak.

- Uz ostalo, tamo se planiraju dograditi prostori za dvije jasličke skupine. Nakon što završimo taj projekt u planu je uređenje prostora za još dvije skupine u Vjeverici, vrtića Cipelica. Četiri nove jasličke skupine u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Čakovec, trebale bi zadovoljiti potrebe i projekcije za narednih nekoliko godina. Na području grada predškolskim odgojem obuhvaćeno je više od 60 posto djece, a ako se izuzme naselje Kuršanec broj djece prelazi 70 posto. To je jedan od najboljih rezultata u zemlji, iznad prosjeka Europske unije. Cilj nam je obuhvatiti što veći broj djece, smjernice EU-u govore da je idealni obuhvat 90 posto, kaže Vugrinec.