Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Nerazvrstane ceste u općini Belica

Posebnu odluku o nerazvrstanim cestama usvojilo je Općinsko vijeće Belice, kako bi se definiralo u prvom redu korištenje, održavanje i zaštitu tih cesta, kao i gospodarenje cestovnim zemljištem uz nerazvrstane ceste. Odluka regulira i poslove nadzora, što znači da sve što se do sada “podrazumijevalo”, a posebno se to odnosi na poljske puteve, ima formalni i obvezujući oblik.
Među najzanimljivije odredbe iz odluke svakako treba uvrstiti dafiniciju da je uz poljski put zaštitni pojas širine 4 metra obostrano od osi puta gdje je uz obradive površine, a 6 metara od ruba čestice puta ako put s jedne strane ima nasip ili korito vodotoka, a vlasnici, odnosno korisnici zemljišta uz nerazvrstane ceste (poljske puteve i ulice u toj kategoriji) dužni su čistiti i održavati odvodne jarke i pješačke staze pokraj zemljišta, prilaze na zemljišta, uklanjati živice, grmlje i raslinje koje smeta preglednosti, prozračivanju i sušenju puta, a moraju i kositi travu i uređivati, održavati i čistiti zelene i pješačke površine uz nerazvrstane ceste.
Ukupno sedamnaest odredbi (zabrana) odluke regulira zaštitu nerazvrstanih cesta. Cjelovit tekst odluke dostupan je na web-stranici Općine, a za nepridržavanje odredbi odluke predviđene su ozbiljne kazne: od 200 do 1.000 kuna po prijavi komunalnog redara koji je zadužen za nadzor stanja na nerazvrstanim cestama. (mb)

Izvor: 3059