Gradovi i općine 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

NIKNUO ANTENSKI STUP BEZ DOZVOLE!

Mještani Preloga iz Ludbreške ulice uznemirili su se kad su im u susjedstvu niknula (i noću počela svijetliti) dva antenska stupa za mobilnu telefoniju. Stupovi su podignuti na poljima između Preloga i Otoka. Mještane zabrinjava mogućnost ozračivanja, ali i nepoštivanje prostornog plana Grada, zbog čega su se za pomoć obratili i gradonačelniku Dragutinu Glavini.
- Činjenica je da u dokumentaciji našeg prostornog plana jasno piše da udaljenost između dva antenska stupa mora biti najmanje 500 metara, što u ovom slučaju nije ispoštovano. Antenski su stupovi jedan od drugog postavljeni na znatno manjoj udaljenosti. Čiji su i jesu li u funkciji, ne znam, no uputili smo građane na adrese kojima se trebaju obratiti. To je preloška ispostava za urbanizam te građevinska inspekcija. Po meni, jedan je stup podignut “na crno” i, shodno tome, nadležni trebaju odraditi svoj posao. Ne mogu ulaziti u dileme oko eventualnog zračenja jer o tome sud mora dati struka - rekao nam je gradonačelnik Glavina.
Za jedan antenski stup preloška ispostava nije izdala građevinsku dozvolu, no oni koji su zaduženi za postupanje ne smiju davati izjave, već se upiti moraju slati u Zagreb, u ovom slučaju u Ministarstvo zaštite okoliša koje onda mora pitati one koji o tome imaju pojma, dakle, inspektore iz Čakovca, a inspektori iz Čakovca preko Zagreba odgovaraju novinarima u Čakovcu. To je besmislen put podataka koji ćemo skratiti objavom činjenice da jedan antenski stup nema dozvole, što znači da ne smije biti tamo gdje jest. A građani će preuzeti ulogu “nadzornog” i promatrati hoće li antena uskoro biti uklonjena. (?)
Željka Drljić

Izvor: 2872