Gradovi i općine 20.10.2018. 09:24. Zadnja izmjena: 20.10.2018. 09:25.

Općina Podturen

NOVAKOVEC Zašto nema pješačkog prijelaza kod škole?

Općina Podturen iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa dobila je 80-tak tisuća kuna za elektroničke oznake koje upozoravaju na smanjenje brzine pri ulasku u naselje. Dosad je postavljen jedan, na ulazu u Sivicu iz smjera Čakovca. I inače je područje općine dobro pokriveno vertikalnom prometnom signalizacijom, a pomalo se (kako je upozoreno i na sjednici Općinskog vijeća) i pretjeralo s količinom znakova na relaciji Novakovec - Podturen, gdje je postavljen po jedan znak obaveznog zaustavljanja doslovno na svakom poljskom puteljku. Međutim, u samom Novakovcu, na najkritičnijem mjestu, raskrižju Školske ulice i Glavne (vrlo prometne Murske magistrale) prometni planeri zaboravili su urediti rasrkrižje tako da ono bude sigurno. Ovdje se nalaze područna škola, ugostiteljski objekt i društveni dom, trgovina... a nema pješačkog prijelaza. Posebno je to opasno za školarce, tim više jer je uz samo raskršće izgrađena zidana autobusna postaja bez ugibališta, tako da je svaki izlazak pješice, ili automobilom iz Školske na Glavnu, posebno kad je na stajalištu zaustavljen autobus, prava lutrija.

Načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, nedavno nam je potvrdio da je upoznat s tim problemom i da je kontaktirao mjerodavne (policija i ŽUC), međutim, zbog autobusnog stajališta koje raskršće čini nepreglednim, ne dolazi u obzir iscrtavanje pješačkog prijelaza, već da je jedina mogućnost rušenje stajališta, ili kompletna rekonstrukcija raskršća.

Ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini također je svjesna da na kolniku iscrtana upozorenja s natpisom "Škola" nisu dovoljna, ali ne vidi razlog da se ne postave elektroničke oznake upozorenja. Po svoj će prilici ovo raskrižje biti stavljeno u program ŽUC-a za iduću godinu. Do tada je na redu Općina, s obzirom da novca za tu potrebu ima, samo ga treba uložiti na pravo mjesto.