Gradovi i općine 28.11.2018. 08:39. Zadnja izmjena: 28.11.2018. 08:43.

Započela provedba

Novi EU projekt za starije osobe „IMPULS za 54+“

U Čakovcu je 27.studenoga 2018. održana Početna konferencija projekta „IMPULS za 54+“. Cilj projekta je uključivanje osoba starije životne dobi u kulturne sadržaje koji će pridonijeti podizanju kvaliteti njihova života. Projekt je vrijedan 936.014,28 kuna i u cijelosti je financiran iz europskih fondova.

Početnoj konferenciji nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i voditeljica projekta Valentina Biševac. Nositelj Projekta je Međimurska županija, a partneri Kulturno umjetničko društvo “Mura” iz Murskog Središća, Matica umirovljenika Međimurske županije i Knjižnica “Nikola Zrinski” iz Čakovca .

„U sedamnaest mjeseci trajanja projekta 110 osoba starijih od 54 godine iz geografski izoliranih i depriviranih naselja Međimurske županije moći će se dodatno aktivirati kroz radionice pjevanja, sviranja, folklora i čitanja te svoje umjetničke projekte predstaviti na različitim kulturno-umjetničkim programima, ali i uživati u kulturnim događanjima u Zagrebu i Kaposvaru za što je u okviru projekta osiguran i besplatan prijevoz“, ističe voditeljica projekta Valentina Biševac dodajući kako se projektom osvješćuje i međimurska javnost o važnosti uključivanja u život lokalne zajednice starijih od 54 godine i o potrebi brige o njima, ne samo kroz projekte zdravstva, već i ove vrste koji osnažuju starije osobe da se druže i osjećaju bolje, a također da doprinose kulturnom razvitku općine u kojoj žive. Nastupaju na općinskim priredbama i njeguju zavičajnu baštinu.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač istaknula je kako osobe starije životne dobi se rjeđe uključuju u kulturne sadržaje zbog teže pokretljivosti, slabijeg imovinskog stanja, ali i neinformiranosti o aktivnostima u svojoj sredini. „Projekt Impuls za 54+” uvelike će pridonijeti premošćivanju navedenih prepreka, potaknuti međugeneracijsku solidarnost te očuvanje tradicijske kulture.“