Gradovi i općine 09.07.2018. 22:32. Zadnja izmjena: 09.07.2018. 22:32.

Oljetnica zaustavljanja kolone tenkova JNA

Novim generacijama treba prenositi sjećanja

U Murskom Središću obilježena je svečano 27. obljetnica zaustavljanja kolone tenkova, borbenih vozila i tehnike JNA, čije su napredovanje prema susjednoj Sloveniji u dramatičnim predratnim okolnostima 28. lipnja 1991. spriječili građani svojim tijelima.

Kod Veterinarske stanice u Murskom Središću, na mjestu gdje je oklop "narodne armije" koja se pretvarala u okupatorsku blokiran, okupljenim hrvatskim braniteljima i mnoštvu građana prigodnim su se riječima obratili gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, zapovjednik onovremene milicije u Murskom Središću Zvonimir Rihtarec, župan Međimurske županije Matija Posavec i državnik tajnik Ministarstva obrane, brigadni general Zdravko Jakop.

Uz polaganje vijenaca uz spomen obilježje svi su govornici isticali koliko je važno novim generacijama prenositi sjećanja i ukazivati na značaj događaja koji su prethodili Domovinskom ratu i krvavo izborenoj suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, a posebno pak na žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji.

U mimohodu su sudionici svečanosti pošli i do Piramide, spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Grada, gdje su također položeni vijenci i upaljene svijeće, a molitvu za pokoj duša onih koji su za hrvatsku slobodu i samostalnost dali svoje živote poveo je domicilni župnik vlč. Tomislav Antekolović. Svečanost je završila prikazivanjem autentičnog filma o zaustavljanju tenkova kojeg su snimili sami sudionici događaja.