Gradovi i općine 29.10.2018. 08:01. Zadnja izmjena: 29.10.2018. 08:01.

Gradsko vijeće Čakovca

O kupnji zemljišta uz Galeriju Sjever: Cijena s popustom 900 tisuća kuna!

Jedna od točaka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Čakovca, održane 18. listopada, bila je ona o kupnji zemljišta uz Galeriju Sjever. Grad kupuje dvije parcele koje su trenutno u vlasništu poduzetnika Zlatka Đurkina, s ciljem izgradnje prometnice i pristupnog puta stanarima stambenih zgrada u izgradnji. U raspravu se uključio vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ) te pitao je li sadašnji vlasnik bio upoznat s činjenicom da će se na njegovoj parceli graditi prometnica prije nego ju je kupio?

- Koliko znam to nije herbija od Galerije Sjever. Zna li se po kojoj cijeni su oni kupili zemljište? Da ne bismo došli u situaciju da bi sad dobio više nego što je platio, komentirao je Makovec. Pročelnik Ninoslav Šipoš objasnio je da je napravljena procjena zemljišta te je cijena metra četvornog procijenjena na 42,36 eura.

- U prepiskama su nam prvo ponudili skuplju cijenu, no mi smo dužni ići niže od procijenjene vrijednosti. Pitali smo ih za „popust” i spustili su nešto sitno na 41,90 eura. Više spuštati ne žele. Možemo ili kupiti ili ići u daljnje pogodbe, no to ne bi bilo dobro jer se grade dvije zgrade i Grad je dužan osigurati koridor s kojeg će imati ulaz, objasnio je Šipoš uz opasku da neslužbeno ima saznanja da je zemljište kupljeno približno po toj cijeni. Makovec je komentirao da Grad mora biti jako oprezan pri određivanju cijene kako se ne bi dogodila situacija da investitori zarađuju na zemljištima za koja znaju da ih Grad namjerava kupiti.

- On bi to trebao dati zabadav. Znao je da ga neće moći koristiti. Da podsjetim da smo mi cijelu Ulicu braće Graner napravili tako da su se vlasnici zemljišta besplatno odrekli koridora za prometnicu. S Đurkinom smo se najviše svađali, ali na kraju se i on odrekao, dodao je Makovec.

Odluka je dana na glasovanje te je većinom glasova odlučeno da će Grad za 2.874 metra četvorna izdvojiti nešto manje od 900 tisuća kuna.