Gradovi i općine 26.11.2018. 08:52. Zadnja izmjena: 26.11.2018. 08:53.

Sa sjednice

O ROMSKOM PITANJU U MALOJ SUBOTICI Eskalacija kriminala i svijetao primjer

Aktualni sat zadnje sjednice Općinskog vijeća Male Subotice protekao je znaku još jedne rasprave o problematici romske nacionalne manjine. Temu je otvorio nezavisni vijećnik Valentin Šipuš, koji je načelniku Valentinu Škvorcu postavio pitanje hoće li i kad biti organiziran sastanak s predstavnicima institucija vezan uz eskalaciju nasilja i kriminalnih radnji na području općine. - Nakon posljednjeg takvog slučaja, kad je u Maloj Subotici gotovo nasmrt pretučena starica, krenula je inicijativa građana oko samoorganizacije i to se zamalo realiziralo. Osobno nisam za takva rješenja, i sad se malo situacija slegla jer su počinitelji uhvaćeni, no samo je pitanje kad će opet eskalirati, istaknuo je Šipuš.

Nezavisni vijećnik Vladimir Domjanić dodao je da se ništa neće riješiti dok se građani ne pobune, te da bi inicijativa trebala krenuti sa županijske razine.

Načelnik Škvorc odgovorio je da su predstavnici međimurskih općina u Zagrebu održali sastanak i sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i drugim zastupnicima u Hrvatskom saboru, ali od tog susreta nije bilo puno koristi.

SDP-ova vijećnica Danica Glad predložila je da se na tematsku sjednicu pozovu i saborski zastupnici iz Međimurja koji izravno sudjeluju u donošenju zakona, a njezina stranačka kolegica Jadranka Sermek dodala da bi poziv trebalo uputiti svim ministrima.

Prva stipendija

Na sjednicu je općinski Savjet mladih proslijedio zamolbu Romkinje Rose Oršuš iz Držimurca, studentice treće godine stručnog upravnog studija na Veleučilištu u Požegi. Po završetku preddiplomskog studija, Rosa iduće godine želi upisati i stručni diplomski studij na Pravnom fakultetu u Osijeku, no zbog lošeg financijskog stanja u obitelji o kojoj skrbi samohrana majka, školarinu koja za dvije godine iznosi 22 tisuće kuna ne može si priuštiti. Njezinoj molbi vijećnici su se jednoglasno odazvali i odlučili da će stipendija Rosi, prvoj studentici romske nacionalnosti s područja Male Subotice, biti pokrivena iz općinskog proračuna. No, kao i općinskim stipendistima, financijska pomoć bit će joj omogućena pod određenim uvjetima, koji će se točno definirati na idućoj sjednici.