Gradovi i općine 07.06.2016. 09:12. Zadnja izmjena: 07.06.2016. 09:26.

Sporazum

O suradnji na unapređenju svijesti pojedinca i društva o zaštiti okoliša i prirode

Povodom obilježavanja 5. lipnja, Svjetskog dana zaštite okoliša, u Maloj vijećnici Međimurske županije potpisan je Sporazum o suradnji na unapređenju svijesti pojedinca i društva o važnosti zaštite okoliša i prirode. Navedeni dokument formalni je zaključak duge i uspješne suradnje Međimurske županije s Javnom ustanovom za zaštitu prirode – Međimurska priroda, čiji je osnivač, te udrugom Zaštitarsko ekološka organizacija Nobilis koja djeluje 22 godine.

Sporazum su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, lokalni koordinator projekta Goran Sabol te gradonačelnici Gradova Mursko Središće i Prelog Dražen Srpak i Ljubomir Kolarek, te  pročelnik UO za komunalno gospodarstvo Dražen Barić, u ime Grada Čakovca. Time su stavili točku na i projektu „Partnerstvo za okoliš“  koji službeno završava krajem godine, a čija je vrijednost za županiju 225 tisuća eura. Cijelu aktivnost financira Europska unija u sklopu IPA 2011 programa te Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Aktivnosti koje je ZEO Nobilis provodio tijekom 18 mjeseci najviše su se ticale „Zelenog telefona“, servisa koji omogućava građanima prijavu ekoloških problema. „Kako smo na godišnjoj razini imali preko 120 prijava očito je da postoji interes i svijest među Međimurkama i Međimurcima o važnosti zaštite okoliša i prirode te da žele zaštićen, čist i siguran okoliš. Statistički podaci za 2015. godinu govore da smo 87 % prijava uspješno riješili. Naglašavam dobru suradnju s lokanim institucijama koje su pomogle u detektiranju problema i prepreke kako bi se dobio pregled stanja na našem području koje je rezultiralo okvirnom slikom na razini Republike Hrvatske. Sada se kreće u saniranje situacija, odnosno pronalazak rješenja na dobrobit svih nas“, za kraj je rekao koordinator projekta.

Izvor: Mateja Gošćiej