Gradovi i općine 15.03.2018. 10:35. Zadnja izmjena: 15.03.2018. 10:38.

Iskoraci u međimurskom školstvu

O vrtiću u krugu ŽB Čakovec i eksperimentalnom programu Škola za život

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravili su Momir Karin, pomoćnik ministrice za odgoj i obrazovanje te Vera Šutalo, voditeljica službe za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Tom su prigodom odradili radni sastanak sa svojim domaćinom Matijom Posavcem i suradnicima u Maloj vijećnici Međimurske županije s naglaskom na ključne teme razgovora, mrežu dječjih vrtića na području Međimurja, prijava na natječaj ministarstva za opremanje škola, ali i činjenice kako će Međimurje skoro dobiti svoje centre kompetencija.

Kako je istaknuo međimurski župan, naglasak posjeta pomoćnika ministrice stavljen je na jedan novi standard, otvaranja dječjeg vrtića u krugu Županijske bolnice Čakovec kojoj je Međimurska županija osnivač, a koji bi bio namijenjen za zaposlenike zdravstvenih ustanova. - Ima puno razloga i prednosti zašto je to dobro i korisno, ne samo za okolicu grada Čakovca, već i za cijelu županiju, ali i za naše liječnike kojima bi olakšali rad, te odluku da ostanu u Međimurju, objasnio je Posavec, dok pomoćnik ministrice dodao da ovakvi inovativni i jedinstveni projekti itekako imaju podršku resornog ministarstva.

Iskorištena je prilika da se istakne i doprinos Međimurske županije, odnosno osnovnih i srednjih škola čiji je Županija osnivač, u uključenju u eksperimentalni program „Škola za život“. U tom će programu na razini Republike Hrvatske biti oko 60 škola, a Međimurska županija činit će 10% novog programa s aktivnom prijavom i sudjelovanjem 4 osnovne i 2 srednje škole. - U tom programu sudjeluju učenice i učenici, ali i njihovi profesori, s kojima se radi na način da ostanu motivirani, da im se osigura korisnije i suvislije obrazovanje koje će ih osposobiti za svijet rada i spremiti za život. To podrazumijeva i dodatno opremanje škola, besplatni internet, učenicima osigurava tablete, dakle sve u svemu stvaranje škola za 21. stoljeće, jednog potpuno novog sustava obrazovanja, uz ulaganja u kadrove kao i u trenutno stanje škola kao institucija. Iz Međimurja su se prijavile osnovne škole iz Murskog Središća, Donje Dubrave, Orehovice i Svete Marije te Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog, objasnio je međimurski župan.

Nakon odrađenog sastanka, delegacija je posjetila dječji vrtić koji će provoditi redoviti program predškolskog odgoja u prostorijama Županijske bolnice Čakovec, ali i Županijsku bolnicu Čakovec.