Gradovi i općine 30.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

OBILJEŽAVANJE DANA ZAŠTITE NA RADU

Hrvatski Sabor je 2007. godine 28. travnja  proglasio Danom zaštite na radu u Republici Hrvatskoj, želeći na taj način dati  dužnu pažnju zaštiti na radu i upozoriti na obvezi skrbi cijelog društva o primjerenim radnim i životnim uvjetima.  Još od 1996. godine u 120 zemalja toga se dana obilježava Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike.

 

Zamjenik župana i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Zoran Vidović  istaknuo je da Vijeće  već nekoliko godina prigodnom sjednicom obilježava taj dan, čime se želi  upozoriti na važnost  činjenice da sigurnost i zaštita na radu moraju biti temelj i početak svake radne aktivnosti, a sigurno i zdravo radno okruženje osnovno ljudsko pravo.  Obilježavanjem toga dana  nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite na radu.  Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, gdje se sigurnosti radnika posvećuje  velika pozornost, zaštita na radu  mora dobiti još veći značaj.  Poboljšanje zdravlja i sigurnosti na radu pozitiv no utječe na motivaciju radnika, produktivnost rada, te ekonomski i socijalni razvoj društva. 

 

Prigodna sjednica  ovaj put održana je u uspješnoj  međimurskoj tvrtci „Čateks“ d.d. Domaćin , direktor Davor Sabolić,  u uvodnom je govoru istaknuo da  je u tvrtki zaposleno 308 radnika i da imaju organizirani Odjel za sigurnost, zaštitu i ekologiju kamo pripada  služba zaštite na radu, zaštita od požara, zaštitarska služba te zaštita okoliša.  Rukovoditelj Odjela Hrvoje Novaković  naglasio je da se  vodi sva   Zakonom o zaštiti na radu propisana  dokumentacija iz područja zaštite na radu, a da je jedan od najvažnijih čimbenika trend smanjivanja ozljeda na radu. Unazad nekoliko godina bilježi se vrlo mali broj ozljeda na radu, koje su sve kvalificirane kao lakše.  Redovito se obavljaju osposobljavanja radnika iz područja zaštite na radu i zaštite od požara prilikom zapošljavanja, promjene radnog mjesta ili drugih promjena. Radnici se šalju na dodatna osposobljavanja vezana uz znanja i vještine koje moraju posjedovati za određena radna mjesta. Zaposlenici su zaduženi osobnim zaštitnim sredstvima sukladno procjeni rizika, te se upućuju na liječničke preglede ukoliko se radi o poslovima s posebnim uvjetima rada.  Uprava Društva i radnici nastoje smanjiti mogućnost nastanka ozljeda te povećati stupanj sigurnosti radnika. 

 

Zvonko Toplek iz Državnog inspektorata, Područnog ureda u Varaždinu  istaknuo je  da se broj prekršaja iz područja zaštite na radu svake godine smanjuje što je posljedica  sve veće  odgovornosti i radnika i poslodavaca.  Najviše ozljeda na radu i dalje ima  u graditeljstvu i metaloprerađivačkoj industriji, a najčešći uzroci ozljeda su neispravnost strojeva i izvođenje radova bez odgovarajuće opreme. 

 

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji , zamjenik župana Zoran Vidović, sjednicu je završio  čestitkom radnicima , poslodavcima  i svima koji su u sustavu praćenja zaštite na radu u povodu  Dana zaštite na radu te ih  pozvao   da brigu za rad na siguran način  stave u prvi plan.  Ulaganja u sigurne i zdrave uvjete rada i radne okoline moraju biti prioritet svakog radnika i poslodavca, jer samo zdravo okruženje i smanjenje broja nezgoda na radu i profesionalnih bolesti jača poslovnu produktivnost i donosi korist čitavom gospodarstvu i društvu u cjelini.

Izvor: 3131