Gradovi i općine 12.02.2019. 08:29. Zadnja izmjena: 12.02.2019. 08:30.

11. veljače

Obilježen dan broja za hitne službe 112

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112  obilježava se 11. veljače u svim zemljama članicama EU, s ciljem informiranja građana Europske unije o jedinstvenom broju 112 za hitne situacije. Županijski centar 112 u povodu Dana europskog broja 112 posjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem ujedno i načelnikom Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

U 2017. godini Županijski centar 112 zabilježio je 25 600 poziva (70,1 na dan), a u 2018. godini broj poziva se smanjio na 23 885 poziva (65,43 na dan), no primjetan je pad broja zlonamjernih poziva te je blago porasla iskoristivost broja. „Jedinstveni operativno-komunikacijski centar zaprima sve pozive vezane uz hitne situacije, nesreće i prijetnje od nastanka katastrofe te putem sredstava veze žurno izvješćuje sve nadležne službe i koordinira djelovanje po pozivu. “, rekao je voditelj Županijskog centra 112 Ladislav Söke koji je zajedno sa suradnicima Dušanom Trstenjakom i Zorislavom Habušom predstavio rad Centra.

Župan Posavec pohvalio je rad Županijskog centra 112, djelatnike te rad svih službi u sustavu hitnih intervencija te je kazao kako je uvjeren da će se, budući da je od 1. siječnja 2019. godine Sustav 112 sastavni dio Ministarstva, omogućiti još učinkovitija koordinaciji i razmjena informacija.

„Županijski centar 112 od iznimnog je značaja za sve stanovnike naše Županije. Važno je i nadalje educirati stanovništvo, posebno najmlađe kako bismo u svim izvanrednim situacijama postupili prije svega pravovremeno, brzo, učinkovito i ako je moguće bez ljudskih žrtava, a u hitnim situacijama, sinergija svih službi na području Međimurja na dnevnoj bazi dokazuje svoju učinkovitost.“, dodao je župan Posavec.

Nakon obilaska održan je radni sastanak na kojem su prezentirani podaci o radu, istaknuti izazovi i dogovorena daljnja suradnja, a sastanku su uz predstavnike Županije i Županijskog centra 112 prisustvovali načelnik PU međimurske Ivan Sokač, voditelj OKC-a PU međimurske Goran Đurašin, pročelnik HGSS Stanica Čakovec Neven Putar s tajnikom Miodragom Novoselom, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Robert Meglić i glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Milly.