Gradovi i općine 28.05.2018. 13:29. Zadnja izmjena: 28.05.2018. 13:39.

Židovska općina Čakovec

Obilježen Dan sjećanja na nevine žrtve Holokausta

Svake posljednje nedjelje u mjesecu svibnju članovi Židovske općine Čakovec sjećaju se nevinih žrtava svojih predaka, koji su odvedeni u logore smrti diljem nacističke vladavine. Tako su u nedjelju, 27. svibnja na Židovskom groblju, koji je dio gradskog groblja u Mihovljanu, komemorativni skup održali predstavnici Židovske općine Čakovec u nazočnosti veleposlanice Države Izrael Nj.E. Zite Kalay Kleitman, glavnog Rabina u Republici Hrvatskoj Luciana Moše Prelevića, predsjednika Koordinacije Židovskih općina Hrvatske prof. dr. Ognjena Krausa, saborske zastupnice Bernarde Topolko i župana Međimurske županije Matije Posavca.

„Ovdje smo danas da se sjetimo nevinih žrtava holokausta, naših rođaka, prijatelja i sugrađana odvedenih na put bez povratka. Nečovještvo holokausta uništilo je mnoge članove naše i drugih zajednica samo zato što su bili drugačiji i različiti. Ponižavani i mučeni umirali su u strašnim patnjama. Ovdje smo da iskažemo divljenje i zahvalnost preživjelim žrtvama holokausta. Ljudima koji su izdržali neizdrživo i nastavili živjeti, nadati, raditi i voljeti. Ali i ovdje smo da svjedočimo istinu o ljudima čije je živote mržnja prekinula. Ovdje smo i zato jer tražimo da se mladim generacijama kaže istina, da ih se uči da poštuju svaku žrtvu, a ne samo žrtve zajednice kojoj pripadaju. Da ih se uči etičnosti kako bi znali da je čovječnost mnogo više od bilo kakve pripadnosti“, rekao je u svom govoru predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal.

Nakon komemorativne svečanosti na gradskom groblju u Mihovljanu, u Prelogu je otkrivena spomen ploča kao jedina potvrda postojanja zajednice koje više nema. Naime, na gradskom groblju u Prelogu nalazilo se, do 1953.godine, Židovsko groblje s mrtvačnicom. Još sedamdesetih godina s preloškog su groblja uklonjene grobnice Židova koje su se nalazile na mjestu današnje mrtvačnice i njezinog okoliša. Dio posmrtnih ostataka je ekshumiran, a dio je jednostavno - prohujao s vihorom nečije odluke. Nestalo je 60-ak nadgrobnih spomenika koji su u svojoj simbolici trebali odjekivati budućnošću.

Župnik preloške župe prečasni Antun Hoblaj pokrenuo je inicijativu da se na preloškom groblju postavi spomen-obilježje Židovima koji su dio prošlosti ovog kraja. Spomen ploču u Prelogu otkrili su veleposlanica Države Izrael u RH i predsjednik Židovske općine Čakovec, dok je u Muzeju „Croata insulanus“ otvorena izložba fotografija o početku antisemitizma u Njemačkoj i holokausta. Izložbu je predstavila kustosica Iva Kožnjak.