Gradovi i općine 29.01.2018. 12:45. Zadnja izmjena: 29.01.2018. 12:45.

Holokaust

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta Europa i svijet prisjećaju se sustavnog progona, genocida i strašnog stradavanja židovskog naroda, ne zaboravljajući pritom ni progone kojima je bio izložen romski narod te ostale žrtve nacističkog režima. 27. siječnja, u znak sjećanja na oslobođenje 1945. najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau, obilježava se i u Međimurju, u organizaciji Židovske općine Čakovec, a u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem. Ovogodišnji Dan sjećanja na žrtve holokausta obuhvaća dva dana programa, a krenuo je u Centru za kulturu Čakovec pretpremijerom igrano-dokumentarnog filma Priča Eve Schwarz, redatelja i urednika Ivice Dleska u produkciji HRT-a, te nastavljen solističkim koncertom Evgenie Ephstein uz pratnju Denysa Masliuka u zgradi Scheier.

Čakovečka židovska općina, brojem članova je mala, no dugogodišnjim, redovitim i stalnim aktivnostima, uspješno nadmašuje svoju malobrojnost. Prisustvom u javnosti nastoje održati sjećanje na nekada značajnu i aktivnu židovsku manjinu koja je živjela na ovim područjima.

Židovi su ostavili veliki trag na svim poljima društvenog života ovog kraja, a upravo je Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, međunarodni dan sjećanja na sve one koji su iz svog kraja odvedeni i pritom postali žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Svoj ponos što je ovim obilježavanjem nastavljena dugogodišnja suradnja Županije i Židovske općine koja se razvila u pravo partnerstvo, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio važnost promicanja tolerancije te prihvaćanja različitosti. „Danas je jedna večer sjećanja i edukacije. U popratnom programu uz pretpremijeru filma svojim su se izvedbama predstavili Ivan Pal uz pratnju Danijela Ota, te Evgenia Ephstein.