Gradovi i općine 18.09.2020. 08:47. Zadnja izmjena: 18.09.2020. 08:50.

Spomendan

Obilježena 29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

U spomen na 17. rujna 1991. godine Skupština Međimurske županije proglasila je ovaj važan dan međimurske povijesti spomendanom. „U znak poštovanja i sjećanja na slavnu povijest želimo isticati da je Međimurje bio prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, da je vojarna u Čakovcu bila prva vojarna koja je u potpunosti oslobođena, a više od 8 000 Međimuraca dalo je doprinos u Domovinskom ratu.“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja 29. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja koji su obilježeni nizom događanja započetih u poslijepodnevnim satima u Gornjem Mihaljevcu. Upravo je u zgradi Općine Gornji Mihaljevec od 25. rujna do 1. listopada 1991. godine djelovalo Zapovjedništvo obrane Međimurja, stoga je na slavu i u čast hrvatskim braniteljima otkrivena spomen ploča, na inicijativu Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“, a u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Međimurskom županijom i Općinom Gornji Mihaljevec. Društvo branitelja Domovinskog rata „Veteran“ osnovano je s ciljem da se i u manjim sredinama, iz kojih dolazi 12% populacije sa statusom branitelja, očuva sjećanje na događanja u Domovinskom ratu i na sve naše branitelje. „Nemoguće je u par rečenica ispričati što se sve događalo u rujnu 1991. godine te smo iz tog razloga pokrenuli projekt „Da se ne zaboravi“ . Svaka projektna aktivnost predstavlja svoju priču, no one se međusobno isprepleću i čine nedjeljivu cjelinu sjećanja na dane ponosa i slave.“, kazao je predsjednik Društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“  i inicijator Željko Tomašić, prilikom otkrivanja spomen ploče kojemu je nazočio izaslanik ministra branitelja, Vladimir Bergman, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Ministarstva branitelja.

Počast stradalim međimurskim braniteljima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih te svetom misom u Crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu. Molitvu za poginule i nestale branitelje uputio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa Josip Župan.

Stjepan Horvat: „Međimurje smo obranili sami, bez ičije pomoći“

Središnji događaj obilježavanja bila je svečana akademija održana u Centru za kulturu Čakovec. Kronologiju ratnih zbivanja 1991. godine iznio je predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Anton Jurinec te je podsjetio da su međimurski branitelji zajedno sa cijelim hrvatskim narodom stvorili i obranili samostalnu državu Hrvatsku. 

„Nakon osvajanja svih vojnih objekata na području Međimurja, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj koji smo sami oslobodili, bez ičije pomoći. Hrvatska se počela oslobađati upravo iz Međimurja, no međimurski branitelji nakon tih akcija nisu stali, već su pohitali u pomoć hrvatskom narodu pri oslobađanju ostalih hrvatskih teritorija.“, naglasio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH - Podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat.

Da je za međimurske branitelje 17. rujna veliki dan na koji itekako mogu biti ponosni istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, dok se brigadir Marijan Kretić osvrnuo na činjenicu da nema mjesta u Hrvatskoj u čijem oslobađanju nije sudjelovao barem jedan međimurski branitelj.

Glazbeni doprinos svečanosti dali su glazbenici Marija Vidović i Martin Srpak, u pratnji Tamburaškog sastava „Frikovi“ iz Male Subotice. U okviru programa obilježavanja, u petak, 18.09.2020. godine s početkom u 18 sati, u dvorani Društvenog doma u Pribislavcu bit će održana promocija autobiografskog romana „260 dana“ Osječanina Marijana Gubine u kojem autor progovara o proživljenim ratnim strahotama te zatočeništvu tijekom Domovinskog rata, a zahvaljujući inicijativi župana Posavca, po jedan primjerak knjige će se naći na policama knjižnica u školama kojima je Međimurska županija osnivač.