Gradovi i općine 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Objekt koji je podijelio građane

Na zapadnom dijelu gradske lučice, na šetnici u Murskom Središću gradi se novi objekt koji se, i prije nego je dovršen, našao u središtu pozornosti građana i o kojem svi žele izreći svoj stav. Radi se o ugostiteljskom objektu investitora Zorana Zadravca koji je svoj beach-bar odlučio izgraditi od velike drvene vinske preše oko koje će biti izgrađena konstrukcija od neobrađenog drva, prekrivena trstikom, površine 12 “kvadrata”. Na ukupno 62 kvadratna metra iznajmljene šetnice, za što će ugostitelj plaćati 930 kuna mjesečno, nalazit će se i drveno spremište, suncobrani i prateći sadržaji. Budući da je izgradnja ovog objekta, kao rijetko što u Murskom Središću u posljednje vrijeme, zaista izazvala brojne komentare i postala top tema u Gradu, gradski oci odlučili su proteklog četvrtka održati konferenciju za novinare na koju je pozvan i arhitekt Lorand Klemenčić. Na konferenciji je objašnjeno kako objekt ima sve potrebne papire, da je još građevinskom dozvolom iz 2006. godine objekt bio predviđen na ovoj lokaciji, javna rasprava bila je provedena putem idejnog projekta šetnice i nije bilo primjedbi, a javnim su pozivom ugostitelji pozvani da se jave ukoliko imaju interes za izgradnjuu ovakvog objekta. Ugostiteljima su čak slana pisma neka se očituju, a javio se samo jedan, koji je kasnije odustao. Grad je pozitivno odgovorio na pismo namjere Zorana Zadravca, arhitekt Klemenčić kojem je šetnica pravo majstorsko djelo također se složio, a na kolegiju su doneseni zaključci kojima se investitora obvezuje na strogo poštivanje procedura. Neposredno prije početka izgradnje, o cijelom su poslu obaviještene sve nadležne institucije i inspekcije, tvrde iz Grada.
Arhitekt Klemenčić također je stao u obranu objekta u izgradnji, ali i cijelog projekta šetnice koji se polako približava kraju. Forma je, dakle, u potpunosti zadovoljena, međutim, činjenica je da će ukuse teško biti pomiriti. Kao i s aktualnim objektom, oštre kritike mogle su se čuti u svakoj fazi izgradnje šetnice, od prvog dana. Bilo je mnogo prijepora oko lučice, popločenja, rasvjete, mobilijara, zelenila..., a na kraju su se svi složili da šetnica u Murskom Središću zaista može biti ponos građanima. Uostalom, da su je građani prihvatili i da im nije svejedno kako će u konačnici izgledati, pokazuje i ova oštra polemika koja će, kad objekt jednom bude gotov, sigurno splasnuti.
V.Trstenjak

Što s lučicom?
Na konferenciji za novinare dotaknut je i problem zamuljivanja lučice u kojoj trenutno, umjesto vode, u većem dijelu raste trava. Za vađenje mulja do sada je potrošena prilična količina novca, a kako novca nema, mulj će do daljnjega biti u lučici.
Razmišljalo se o brojnim rješenjima, od muljnih pumpi do zatrpavanja lučice, međutim, jedino je efikasno rješenje vađenje mulja. (vt)

Izvor: 3056